maandag 26 mei 2014

Review: Jam van De Likkepot uit Nieuwolda

Alweer een flinke tijd geleden kwam ik in contact met Yvonne van De Likkepot uit Groningen. Grappige naam vond ik het. Zo eentje die je bijblijft.
De Likkepot maakt jam in heel veel variaties. Grotendeels van onbespoten fruit uit eigen tuin maar ja aangezien je niet alles kunt telen kopen ze ook groente en fruit in. Uiteraard biologisch.
Al het fruit in de tuin wordt met de hand geplukt, gesorteerd, ze gaan in bad en indien nodig ontpit.

Een hele klus, dus ook man en kinders mogen aan de bak. Niet alleen met bovenstaande bezigheden maar ook met het bijhouden van de website, de 'jamboekhouding' zoals Yvonne het noemt, denken na over nieuwe combinaties en natuurlijk worden die creaties eerst uitgebreid getest voor het de markt op gaat.
Yvonne is de jambereider, staat in de pruttelende pannen te roeren tot het naar haar zin is.

Zoals het vaak gaat met uit de hand gelopen hobby's, er breekt een tijd aan dat je al die jam met geen mogelijkheid van de wereld op krijgt al deel je nog zo naarstig uit aan familie, buren en vrienden.
Tijd voor een kraampje aan de weg. Eens kijken hoe de reacties zijn wanneer je op een fair of braderie gaat staan. En nu, nu verkoopt De Likkepot hun lekkernijen ook online. Wel zelf  even mailen en je bestelling doorgeven.

Het kan voorkomen dat je keus niet op voorraad is, dan zit je waarschijnlijk in het verkeerde seizoen. De Likkepot vriest ook wel fruit in om er op een later tijdstip jam van te maken maar op is op en dan moet je gewoon wachten tot er weer geoogst kan worden. En dat is wel zo mooi.Echt grote jam eters zijn wij niet daarom maak ik het ook nooit zelf. Het gaat hier op een pannenkoek en staat standaard op de paastafel voor wie wil. Zeven van de tien keer kan een potje na verloop van tijd de vuilnisbak in. Toch was ik zo getriggerd door de spannende  Likkepotcombinaties dat ik niet na kon laten wat te bestellen. Kleine potjes, precies het goede formaat voor ons.
Plus drie handbeschilderde jamlepeltjes, leuk ook om weg te geven.

Licht naar honing geurende paardenbloemgelei en zo smaakt het ook maar dan frisser. Rabarber-gemberjam waar de warme, prikkelende wortelstok van de gemberplant de friszure gember een aangenaam pitje geeft. Een jam die ik net als de wortel-muntjam ook eens ga combineren met een warm gerecht. Een beetje door de jus roeren  bijvoorbeeld, of  gebruiken als glazuur voor kip en dan lekker grillen. Dat kunnen ze wel aan.

Appel/notentaart in een potje, de naam zegt het al en zo smaakt het ook. Voor medetester zoon en mij iets te heftig voor op brood of cracker. Pannenkoek zeiden wij, bij ijs of in een deegbakje voor een supersnel snoeperijtje bij onverwachte gasten
Tot slot  'herdersjam' , een robuuste kerel van onder andere aroniabessen, cacao, oploskoffie, rum, kaneel en citroensap. Zo eentje waarbij je smaakpapillen even van de wijs zijn. Bij zoon op nummer 1, bofte hij even, het potje was ook voor hem.
Voor ons ook bijzonder aangenaam dat de geproefde jammetjes niet mierzoet zijn.
De meeste worden gemaakt met de verhouding 2 delen fruit en 1 deel suiker, sommigen 3:1 en er wordt geëxperimenteerd met suikervrije varianten.

Jam is te koop in potjes van 50 , 150 of 250 gram met bijbehorende prijzen van 80 eurocent, 2 en 3,25 euro. Bestel je online dan komen er uiteraard ook verzendkosten bij.
Vergeet ik nog bijna te zeggen dat De Likkepot ook honing verkoopt van imker Henk Heller. Prijzen en formaten zijn gelijk aan die van de jam.

Nieuwsgierig naar aardbeienjam met rode peper, rode bessenjam met vanille, perenjam met Earl Grey of één van de vele anderen? Je vindt ze hier allemaal op een rijtje. En woon je in de buurt van Nieuwolda, fiets dan eens langs het kraampje.

De Likkepot
Polderdwarsweg 2
9944 TD Nieuwolda

De geteste producten zijn zelf gekocht en daarmee is deze post dus niet gesponsord.2 opmerkingen:

Marjolein zei

Heb ik even geluk!
Woon al mijn hele leven in oost groningen, maar kende dit nog niet.
Snel maar eens gaan kijken dus :-)

Groet
Marjolein

Eetlust zei

Bofferd :-) Goed idee, vinden ze bij De Likkepot vast ook heel gezellig!