Sauzen maken is leuk. En barbecuesaus dus ook. Ook in maart, kunnen we vast met één oog hoopvol vooruit kijken. En het hoeft echt geen dertig graden te zijn om barbecuesaus te gebruiken. We grillen allemaal wel eens een stukje vlees, schuiven rond de gourmet en aanverwante zaken.
Nu staan er op dit blog al een aantal van deze sauzen en toch geef ik deze ook want het is weer totaal anders.
Een saus die nu eens niet bedoeld is om te serveren als side dish maar om je burgers mee te besmeren terwijl ze liggen te bakken. Of kippenvleugeltjes doorheen te halen voor je ze serveert.
Barbecue chickenwings wie lust dat nu niet? Spareribs laten zich ook graag door deze saus wentelen trouwens. Net als bij de kleverige kip geldt ook hier; zorg voor een stapel servetten..
Een saus dus die warm het beste tot zijn recht komt !
Eigenlijk hoort er melasse in, een bijproduct van de productie van suiker uit suikerbieten of suikerriet. In onbewerkte toestand is het voor ons mensen niet te pruimen. Door het aan te lengen met water, daarna te laten vergisten en tot slot de alcohol er uit te destilleren is het dat wel. Melasse is het basisingrediënt van rum om iets te noemen maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in de fermentatie-industrie.
Melasse heb ik niet in huis en had niet zo veel zin om naar de stad te fietsen voor een potje. Zelfbescherming kun je het ook noemen aangezien er dan waarschijnlijk veel meer in de tas verdwijnt dan één potje melasse. Dus pakte ik maar gewoon suikerbietenstroop. Roeien met de riemen die je hebt. Nog wel meer ingrediënten uit het oorspronkelijke recept ontbraken maar hee dan vervangen we het één toch gewoon door iets anders, min of meer vergelijkbaar? Voor geen gat te vangen. Wij, ja de husband spreekt ook even mee, zijn zeer te spreken over deze zoetzure beetje spicy barbecuesaus.
Je hebt nodig:
400 ml ketchup - 80 ml witte wijnazijn - 4 à 5 el suikerbietenstroop - 1 koffielepel milde paprikapoeder - 1 koffielepel chilipoeder - 1 koffielepel hot sauce - 1/2 koffielepel kaneel - 1/2 koffielepel speculaaskruiden - 1/4 koffielepel nootmuskaat - 1/2 koffielepel zout - wat versgemalen zwarte peper.
Zo maak je het:
Vermeng alle ingrediënten met elkaar in een pannetje. Verwarm het al roerende en laat het vervolgens ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen. Roer regelmatig. Tussendoor uiteraard even proeven en eventueel extra stroop toevoegen. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Schenk het in een brandschone pot, deksel erop, even op zijn kop zetten en dan weer terug. Bewaren in de koelkast.
Simpeler kan niet.
Dit deed ik er mee.
Hussel 12 kippenvleugels of meer met wat zout en peper door twee eetlepels bloem. Schud het overtollige eraf. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak een minuut of dertig in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Haal ze uit de oven en doe in een schaal. Hussel er een eetlepel of drie van de saus door en zet ze nog een minuut of vijf terug in de oven. Gebruik je meer vleugels dan ook wat meer saus.
Ook heb ik gisteren een beenhammetje de oven in gemikt. Uit de pot schepte ik 3 eetlepels in een klein bakje. Regelmatig besmeren en de aanbaksels in de schaal tussendoor losroeren met een scheutje water. Het werd een supermalse beenham en lekker spicy.
We hebben onze vingers nog... nog net....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten