woensdag 26 februari 2014

Rode Linzensoep (Foodblogswap februari 2014)

Februari loopt alweer ten einde. Mensen, ik weet niet hoe het met jullie zit maar het lijkt of ik gisteren met een glas champagne in mijn hand het nieuwe jaar stond in te luiden. Wat vliegt het toch weer.
Voor mij ook een teken dat er weer gefoodblogswapt (andere vervoegingen zijn welkom) mag worden.
Iedere keer toch weer een beetje spannend. Kom ik bij een grote gezondheidsfanaat terecht met een site vol superfood gerelateerde recepten? Een raw aanhanger? Bij iemand die bijna op sterrenniveau kookt? Alleen zoete baksels? Je kunt er je hoofd over breken hoor. Het beste is om het maar gewoon over je heen te laten komen en er goedgemutst in te stappen. Kennismaken met kookwerelden die wat verder van je af liggen is per slot van rekening best leuk. Je steekt er altijd wat van op.

Deze maand nam ik een kijkje bij Anne Ruth, ook wel bekend als Kookmeisje. Deze Haarlemse met een voorliefde voor taarten en kaasplankjes vind je ook achter het fornuis waar ze met passie recepten test en bedenkt. Ook is ze graag buiten in de natuur en verzamelt ze vintage servies. Combineer dit alles met elkaar en je krijgt een gevarieerd blog waar het fijn lezen én kijken is. Haar foto's zijn namelijk ook niet mis!

In haar receptenindex zijn meer dan genoeg inspirerende gerechten te vinden. Vaak met een feestelijk tintje. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Na wat heen en weer getwijfel koos ik haar rode linzensoep. Omdat wij van soep houden en van linzen. En van een Oosters tintje al helemaal niet vies zijn.
Een blijvertje hoor deze linzensoep. Romig, kruidig, beetje spicy en door de citroen ook nog lekker fris. Ik heb het ietsjes aangepast maar dat is ook de bedoeling van koken he.



Je hebt nodig voor 4 personen:

200 gram rode linzen ( ik heb splitlinzen gebruikt) - 1 liter groentenbouillon - 175 ml kokosmelk -1 ui - 2 teentjes knoflook - 3 trostomaten of Romatomaten - rasp van een halve citroen - 1 à 2 el citroensap - 1 1/2 tl garam masala ( te koop bij supermarkt en toko) - 3/4 tl ketoembar (gemalen koriander) - 1/2 tl chilipoeder - klontje roomboter - verse koriander voor de garnering (optioneel)

Zo maak je het:

Snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaten in stukken. Het hoeft allemaal niet overdreven fijn, Straks gaat de staafmixer er nog doorheen.

Smelt een beetje roomboter in je soeppan en fruit hierin de ui tot het glazig is. Voeg de tomaten en knoflook toe samen met de linzen. Schep goed door elkaar en laat een minuut of drie op laag vuur zachtjes bakken.
Kruiden en specerijen er door roeren plus de citroenrasp.
Giet de bouillon erop, nogmaals roeren, deksel erop en 30 à 40 minuten zachtjes laten pruttelen tot de linzen zacht en gaar zijn.

Staafmixeren en tot slot afmaken met de kokosmelk en wat citroensap voor extra frisheid. Over borden of kommen verdelen, wellicht nog wat kokosmelk op de soep druppelen voor het effect en bestrooien met een beetje koriander.

Ook dochterlief at mee en als je alleen 'mmmm' hoort, weet je dat het goed zit!

Anne Ruth bedankt voor je overheerlijke recept! Ik kom zeker terug want er staat nog wel het een en ander wat ik beslist nog eens wil maken zoals je tartaar van vis en avocado bijvoorbeeld.

Van mijn blog werd ook gekookt... uhm gebakken en wel door Mannin van Baksels.net. Zij maakte de crackers met zaadjes en pitten die ik jullie laatst  voorschotelde. En weet je wat? Haar kinderen vonden ze ook heerlijk. Dat vind ik fijn natuurlijk! Hier kun je lezen hoe ze tot deze keuze is gekomen.
Bedankt voor je leuke blog Mannin!

6 opmerkingen:

Gereons Eatery & Winery zei

Heerlijk stukske Els. Ik heb ook beschouwingen meegenomen uit Gran Canaria. All inclusives met lillend vlees op zonnebedden om half elf 's ochtends aan een halve liter bier en een bord cake hebben mijn toch wat inspiratie gebracht. Binnenkort meer.

Eetlust zei

O Gereon wat een horror haha. Ben heel benieuwd!

Anne-Ruth Dekker zei

Heel leuk dat je dit recept hebt gekozen! En wat is het een leuk stukje geworden :)

Eetlust zei

Dank je Anne-Ruth bij fijne recepten horen leuke stukjes :-) Deze soep komt zeker vaker op tafel!

Unknown zei

Wat een heerlijke soep! Gisteren gemaakt en voor herhaling vatbaar. Dank voor dit fijne recept, Sonja

Eetlust zei

Hallo Sonja, Ja wij waren ook helemaal fan. Dol op linzen en soep dus. Maar de eer voor dit recept gaat naar Anne-Ruth van het blog 'Kookmeisje' ;-) Dank je wel voor je reactie, leuk!