Dat de realiteit anders is en er van spelen geen sprake is ondervond hij jaren later toen hij weekenden, avonden, met carnaval, kermis en feestdagen in een horecagelegenheid buffelde. Om vervolgens langzaam zijn toekomstplan los te laten. Wel een beetje met pijn in het hart.
Nu studeert hij geschiedenis, zijn andere grote liefde. Koken kan hij, van al te veel kant en klaar is hij niet gecharmeerd ookal omdat hij heeft geleerd dat pakjes en zakjes niet persé tijdswinst opleveren en ook niet goedkoper hoeft te zijn.
Het blijft een student natuurlijk met meer uren in de planning dan er in een dag zitten dus de magnetron wordt zo nu en dan heus wel gebruikt voor het een of ander. Ook de mensa wordt frequent bezocht, zeker tijdens drukke tentamenperiodes. Maar dat mag, daar ben je student voor en zolang het fornuis ook regelmatig vlamt ben ik tevreden.
In één van die kinderkookboeken staat een recept voor kleverige kip. Zijn favoriet destijds vanwege de lekkere zoete smaak en het geplak natuurlijk. Die kip is dit niet , ik heb een klein uitstapje naar Japan gemaakt. Geheel authentiek zal het niet zijn maar plakvingers zijn gegarandeerd!
Je kunt het serveren als snack of je maakt er zoals ik een complete maaltijd van met rijst, een wortel-koolsalade met gember, rijstazijn en een beetje soja. Ook fabriceerde ik een Japanse omelet, die bak je in laagjes maar daar kom ik nog een keer apart op terug want die is erg leuk om te maken!
Voor vier personen heb je nodig:
16 à 20 kipdrummets of vleugels - peper en zout - 1 el bloem - sesamzaadjes -3 el Japanse sojasaus ( tamari) - 4 el mirin - 1 el rijstazijn - 3 tl suiker - mespuntje geraspte knoflook
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Dep de kipgevalletjes goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout en laat tien minuten liggen.
Bestrooi met een eetlepel bloem en hussel goed door elkaar. Er hoeft maar een heel dun laagje omheen te zitten.
Leg ze op de bakplaat, schuif de oven in en bak ze in 30 à 40 minuten gaar, bruin en knapperig. De bloem geeft de kip een mooi dun jasje en behalve dat is het bakken in de oven toch een stukje gezonder dan bakken in olie. Plus... de kip blijft heerlijk sappig en mals.
Als ze eerder klaar zijn dan jij bent met de rest van de maaltijd laat ze dan in de oven liggen op een temperatuur van 75 graden.
De overige ingrediënten behalve het sesamzaad in een pannetje mikken, verwarmen en zachtjes al roerende in laten dikken. Dit gaat vrij vlot kan ik je vertellen, een minuut of 5. Zorg ervoor dat het niet te stroperig wordt.
Haal de kip uit de oven, hevel in een kom en giet de saus erover. Saus en kip goed met elkaar vermengen. Tot slot de sesamzaadjes erover strooien.
Vergeet niet om servetten klaar te leggen!! Deze saus is trouwens ook verrukkelijk bij spareribs maar maak dan wel meer.
2 opmerkingen:
Jammie, klinkt heel lekker, ik ga het zometeen maken!
En... wat vond je ervan? Beetje te eten? Ben erg benieuwd :-)
Een reactie posten