woensdag 8 januari 2014

Kip in sojasaus

Het klinkt wat karig, kip in sojasaus. Wees gerust, er komen nog andere ingrediënten bij kijken. Zuur, zout, zoet, pit, ideale combinatie toch? Met drumsticks, snel gaar en ideaal voor een doordeweekse maaltijd. Je komt afgeknoedeld van je werk en dan moet je ook nog een maaltijd in elkaar draaien. Daar zit je ook niet altijd op te wachten.   Terwijl dit kippetje in de saus pruttelt kun je fijn even de krant lezen, wat naar de tv staren, een glaasje drinken en rijst koken. Vergeet dat vooral niet.



Je hebt nodig voor 4 personen:

8 drumsticks - 3 el bruine suiker - 50 ml sojasaus (kikkoman) - 1 el vissaus- 200 ml water - 2 el azijn - 1 el limoensap - stukje gember van ongeveer 5 cm- 1 rode peper - 2 teentjes knoflook - 1 ui - zout naar smaak - bieslook - 2 el arachideolie

Zo maak je het:

Meng de sojasaus, vissaus, water, azijn en limoensap door elkaar en zet apart tot gebruik.
Snipper de ui en knoflook. Schil de gember en snijd het piepklein, raspen kan ook. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en hak de peper in stukjes.

Verhit in een wok of braadpan de olie en bak de drumsticks op hoog vuur bruin. Haal ze uit de pan. Zet het vuur laag.
Nu moet je even snel handelen. Mik de bruine suiker in de pan en roer als een malle tot het gesmolten is. Dit is in pakweg 10 seconden voor de bakker. Giet nu het sojamengsel erop en roeren! Door de toevoeging van het vocht zal de suiker karameliseren, door goed te roeren lost het weer op.

Kip erbij plus de knoflook, rode peper, gember en ui.  Leg er een deksel half op en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. De kip wordt gaar en mals, het vocht verdampt gedeeltelijk. Wil je de saus graag nog wat dikker hebben dan haal je de kip zodra het gaar is uit de pan en laat je de saus op hoog vuur zonder deksel nog even inkoken. Maar pas op, het moet niet te stroperig worden.
De kip voeg je op het laatst weer even toe .

Leg de kip op een schaal, giet de saus erover en bestrooi met fijngeknipte bieslook. Heerlijk met rijst natuurlijk. Ik heb er gewokte paksoi, sugarsnaps en champignons bij gemaakt en op smaak gebracht met wat soja, chilivlokken en een scheutje gembersiroop.




8 opmerkingen:

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Hier hou ik van!! :)

Ik heb een soortgelijk recept op m'n blog waar ik dan een wrap van maak.

Culinette zei

Lijkt me heel lekker. Al zou ik de suiker gewoon in de soyasaus mikken en niet eerst smelten. Het lost toch weer op. Maar wellicht scheelt het iets in de smaak?

Levine zei

Op mijn to do lijstje :-)

Eetlust zei

Jee Tes, wat een briljant idee weer! Ga ik ook eens doen :)
Culinette, de suiker wordt dan een beetje gebrand, maakt de smaak net wat donkerder maar natuurlijk kun je het er ook gerust ook gewoon in mikken :)
Leuk Levine! Laat maar weten als het op tafel heeft gestaan. Volgens mij is jouw lijstje net zo lang als die van mij haha.
Bedankt voor de reacties dames!

Nell zei

Een lekker pittig kippetje is de uitzondering op mijn vrijwel vleesloze bestaan. Maar dan wel zo'n echte graspikker die zich vrij en frank heeft kunnen bewegen.
Ooit liepen ze hier rond het huis, tot ik moest toezien hoe een radeloze man plotseling niet zo stoer meer was en ging hyperventileren toen er geslacht moest worden. Tis wat met die macho's ;-)

Eetlust zei

Hahaha Nell, jouw reactie is een goede afsluiter van de avond :) Ik voel een blog aankomen of heb je er al eens over geschreven?

Anoniem zei

Vissaus.... welke? Misschien blonde vraag hoor...

Gr

Tanja

Eetlust zei

Hoi Tanja, Niks blond aan hoor :-) Er zijn ontzettend veel soorten vissaus verkrijgbaar met allemaal hun eigen smaak. Van mild tot de heavy stuff :-) Ik heb altijd een fles van het merk Pantai in huis, verkrijgbaar bij de toko. Althans de mijne. De supermarkt verkoopt ook vissaus maar in mijn optiek kun je beter even naar de toko gaan. Bedankt voor je reactie!