maandag 2 december 2013

Op de Poolse toer met Salatka Jarzynowa

Niet alleen de gezinsleden van Huize Eetlust houden van smakelijke maaltijden, ook de diverse vrienden en familieleden. Daarom hebben wij een aantal gezellige eetclubjes. Zo wandelen we in één van de weken na Kerstmis met vier vriendenstellen om vervolgens aan de dis te schuiven, kokkerellen we weer met twee andere stellen, hebben en organiseren etentjes met nog weer anderen om eens fijn bij te praten en maken een culinair reisje om de wereld met acht neven en nichten.

Afgelopen vrijdag was het weer zover, Polen stond op de kaart. Het is iedere keer weer spannend waar we nu belanden. De hoge hoed brengt uitkomst. Na afloop schrijft iedereen een land op, vouwt het papiertje zorgvuldig op en mikt het in een bakje. Ethiopië, Griekenland, Cuba, Duitsland, Albanië, België om eens wat te noemen, we zijn er geweest.
Vervolgens worden de gangen verdeeld, vijf stellen betekent een koud en warm voorgerecht, soep, hoofdgerecht en uiteraard een dessert. Ik mocht aan de gang met een koud voorgerecht.
Polen associeer je al snel met bieten, kool in alle soorten en maten, augurken, mierikswortel, worst, haring en wodka. Medeblogger Paul Oosten van Geur van Maillard heeft nauwe banden met Polen aangezien zijn echtgenote daaruit afkomstig is. Mooie gelegenheid voor wat prangende vragen met betrekking tot mijn opdracht. Fijne suggesties rolden binnen waarvan ik er een aantal helaas meteen kon skippen. Dat krijg je wanneer je met tien mensen aan tafel zit, de één lust dat niet, de ander is daar allergisch voor, weer een ander vindt dit niet te pruimen. En daar probeer je toch wel een beetje rekening mee te houden niet waar.

Uiteindelijk is het Salatka Jarzynowa geworden, een beetje veilige keuze maar wel één waarvan ik zeker wist dat het bij iedereen in goede aarde zou vallen. Het recept vond ik op één van de Poolse sites en werkelijk jongens Google Translate heeft me weer hilarische uren bezorgd. Als je een keer uit je humeur bent is dit een echte aanrader, binnen tien minuten zit je breeduit te grijnzen.
Je kunt deze salade vergelijken met onze huzarensalade maar dan grover en zonder vlees, wel met veel ei. Dat is me ook duidelijk geworden, in Polen zijn ze gek op eieren. Als ik het goed heb begrepen worden de groenten in deze salade eerst gebruikt om een groentebouillon mee te maken. Dat riep bij mij een papperige associatie op en heb het dus aangepast naar eigen inzicht oftewel beetgaar koken.
Eén ding is zeker, ik ga het vaker maken. Ideaal als onderdeel van een buffet en  heerlijk tijdens zwoele zomerdagen.



De hoeveelheid is voldoende voor 12 à 14 personen als voorgerechtje en zeker genoeg voor minimaal zes als hoofdmaaltijd.

Ik heb gebruikt:

4 grote vastkokende aardappelen - 5 eieren - 1 grote ui - 6 waspenen - 1/2 knolselderij - 350 gram diepvries doperwten - 8 grote augurken - 5 el mayonaise - anderhalve el Dijonmosterd - 6 takjes dille - peper en zout

Zo maak je het:

Kook de aardappelen in hun schil gaar.  Spoel ze af met koud water, laat verder afkoelen, ontdoe ze vervolgens van hun jasje en snijd in kleine blokjes.
De eieren hard koken, pellen en klein snijden.
De knolselderij in niet al te dikke plakken verdelen, schillen en ook deze mogen in blokjes. Je kookt ze beetgaar, doe in een vergiet, laat er wat koud water overheen stromen om doorgaren te voorkomen en laat ze uitlekken.
De wortels schrappen en in zijn geheel eveneens beetgaar koken. Snijd ze dan in de lengte, halveer nog een keer in de lengte en maak er kleine blokjes van.
Erwtjes even snel koken, ze zijn zo gaar. Af laten koelen in een zeef of vergiet.
Ui heel fijn snipperen en de augurken in de welbekende kleine blokjes.

Vermeng de mayo met de dijonmosterd. Voor een slankere variant kun je een deel van de mayo ook vervangen door yoghurt.

Hussel alle ingrediënten voorzichtig door elkaar in een grote kom. Hak of knip de dille en meng dat er ook door. Breng op smaak met zout en peper en laat de smaken minstens zes uur intrekken.

Geef er roggebrood bij. Voor wat meer kleur vond ik het wel aardig om de salade op te dienen in een rode koolblad.

Wat aten we verder? 



De Poolse benamingen moet ik jullie even schuldig blijven maar zal eens kijken of ik ze kan achterhalen. Neven en nichten  als jullie dit lezen.....

Als warm voorgerecht kregen we verrukkelijke gevulde eitjes uit de oven. De eieren waren eerst hard gekookt, vervolgens met een scherp mes in de lengte gehalveerd waarna het ei uit de schaal werd gehaald en vermengd met diverse kruiden. De schalen weer vullen, aftoppen met kleine croutons en kaas, daarna de oven in. Heerlijk, heerlijk en meteen een geweldig idee voor Pasen.

Mijn schoonzusje en zwager maakten een soep met augurkennat als basis en noedels. Fris. lichtzuur, tevens een fijne soepje voor in de zomer. Ik ga nog even achter het recept aan, dit moeten jullie echt eens proberen al kun je je bij augurkensoep misschien niet zoveel voorstellen.

Het hoofdgerecht was een heerlijke stoof van zuurkool met poolse worst, spek, varkensvlees, tomatenpuree, karwijzaad, jeneverbessen, paprikapoeder en alles wat ik niet heb kunnen traceren met aardappelpuree. Oftewel Bigos, een jachtschotel. Iedere streek heeft zijn eigen variant. De moeite waard om vaker te maken.

En tot slot een frisse, niet al te zoete appeltaart met kruimeldeeg op Poolse wijze. Fijne afsluiter.

De volgende keer gaan we naar Zwitserland. Locatie: Huize Eetlust wat betekent dat het hoofdgerecht eind maart mijn pakkie an is. Raclette riepen ze al, kaasfondue riep dochter. Kaasfondue voor tien.... ik zie het niet voor me en volgens mij heeft Zwitserland veel meer te bieden.Weet het wel zeker trouwens.

De culinaire avonturen van dit illustere gezelschap kun je overigens volgen onder de tag NNOC (Neven Nichten Op Culireis) Onze rondreis startte al voor ik begon met dit blog dus helaas missen er wat tripjes.

5 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Wat een originele manier om op te lossen welke soort maaltijd je bereid, uit de hoge hoed! Geweldig. Heb genoten van je verslag en het recept lijkt inderdaad op een grove koude schotel (zonder het vlees) lekker.
Fijne week.
groetjes,
Anita

Unknown zei

Volgens mij waren we beiden dit weekend Pools aan het eten. Ik was nml. met Dorota bij Poolse familie. Zoals altijd had ik halverwege de maaltijd reeds een vol gevoel en behoefte aan sterke koffie.
Viel me op dat eerst de vleesbevattende zaken ter tafel kwamen, en pas daarna groenten salades op nieuwe/schone borden.
Ik merkte ook dat naast veel eieren en een giga lading aan uien verbruikt werd.
Ook ik wacht nog op de recepten en de correcte benamingen van hetgeen ik gegeten heb, zal er dan een blogje aan besteden ...

Eetlust zei

Dank je wel voor je reactie Anita! Ja het is erg leuk om op deze manier kennis te maken met culinaire gebruiken en de keukens natuurlijk. Het verzinnen van een land voor een volgende keer is al hilarisch op zich. Maar ja dan is het maar afwachten of je papiertje tevoorschijn komt :)

@Paul, ik ben benieuwd naar jouw recepten! Zoals je weet was ik niet zo bekend met de Poolse keuken maar wat ik die avond heb gegeten was allemaal even heerlijk dus ik ga zeker meer recepten uit proberen.

Anoniem zei

Wat leuk om te lezen over je eetclubjes en vooral hoe jullie met neven en nichten een culinaire reis maken. Echt super!
Over Zwitserse hoofdgerechten: woonde jaren samen met een Zwitserse kok. Feestmaal bij uitstek was Zürcher geschnetzeltes. Ken je dat? Het is een hoofdgerecht van gebakken kalfsvleesreepjes in een saus van champignons, wijn, room en peterselie. Tegenwoordig serveren ze dat wel met rösti, maar traditioneel hoort het geserveerd te worden met Spätzle, een Zwitserse noedelsoort van bloem, veel eieren en melk, als pasta in water gekookt. Je hebt hiervoor wel een keukenhulp (ook in Ned. te koop) nodig om boven de pan met kokend water het deeg tot sliertjes te drukken. Net als met pastasoorten is het ook gedroogd te koop. Complimenten voor je blog, altijd feest als er weer een posting is. Groet, Jorianna

Eetlust zei

Hoi Jorianna, bedankt voor je leuke reactie!De geschnetzeltes ken ik inderdaad, heerlijk is dat! Spätzle worden ook in Frankrijk gegeten met name in de Elzas. Ik heb het nooit zelf gemaakt maar we nemen ieder jaar zakken vol mee naar huis, niet alleen voor ons maar ook voor de kinderen die er dol op zijn en graag wat meenemen naar hun eigen huisjes :) Fijne dag!