dinsdag 22 oktober 2013

Testen en Koken: Bodum Bistro Sauskom en Abrikozen-chiliglazuur à la Annabel Langbein

Er stond nog een potje op me te wachten om te testen. Een vrolijk dingetje uit het Fonq assortiment. Bodum noemt het een sauskom, daar stel ik me toch iets anders bij voor. Een marinadebeker vind ik een betere naam.
Gemaakt van RVS, kunststof en siliconen met een inhoud van een kwart liter. Het dekseltje bevat een geïntegreerde siliconen kwast. Je trekt  omhoog en je plopt het even zo gemakkelijk weer terug.Handig als je buiten kookt, komen er tenminste geen beestjes in.
Ook binnen natuurlijk te gebruiken. Geen gedoe met kwastjes die van kommetjes kukelen.
De ingrediënten voor je marinade stop je erin, deksel erop, schudden maar en tot gebruik in de koelkast zetten. Om de beker zit een siliconen handgreep zodat het tenminste niet uit je hand glipt. Handig.

Voor wat ik gemaakt heb moet je toch eerst aan de slag met het fornuis. In Annabel Langbeins boek 'Simple Pleasures' staat een recept voor chili abrikozenglazuur. Om over de ham te smeren of kip of spareribs of nou ja wat je maar lekker lijkt. Nu is er in deze tijd niet echt meer aan verse abrikozen te komen, daarnaast koop ik ze zelden aangezien ze hier in den lande meestal behoorlijk melig zijn. Geef mij de gedroogde maar!
Door het drogen is het suikergehalte al hoog dus ik heb het recept danig aangepast ook wat betreft de andere smaakmakers aangezien het anders toch meer op een gekruide abrikozenjam lijkt. Waar overigens ook niks mis mee is.
Je hebt nodig:

250 gram gedroogde abrikozen - 2 cm verse gember- 3 à 4 tenen knoflook - 3 à 4 rode pepers - 1 el sojasaus ( Kikkoman) - 2 tl vijfkruidenpoeder - zest (geraspte schil) van 1 limoen - 100 gram suiker - 300 à 350 ml water - 75 ml witte wijnazijn - zout en peper..

Zo maak je het:

Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Halveer de pepers, haal de zaadlijsten eruit en snij fijn. Je kunt voor een pittigere variant ook wat zaadjes laten zitten. Doe alle ingrediënten behalve zout en peper in een pan en breng het zachtjes aan de kook. Temper vervolgens je hittebron en sudder tot de abrikozen zacht zijn en je ze kapot kunt duwen.
Mik alles in de blender en maak er een homogeen geheel van.  Misschien moet je nog wat water toevoegen voor extra smeuïgheid en om er minder een jammige toestand van te maken. Breng verder op smaak met wat zout en peper.
Schep het in dit geval in de Bodum sauskom en de rest in een ander potje want het past er niet allemaal in.
Zet in de koelkast tot gebruik.

Ik heb het gebruikt om spareribs mee in te kwasten. Waanzinnig lekker. Spareribs gaar ik altijd voor in een bouillon voor ze de oven ingaan, heerlijk mals zijn ze dan. Vlees wat bijna van de botjes valt zo moeten ze zijn.
Geef er bij het eten wel een stapel servetten bij.
Je kunt dit mengsel ook gebruiken om een dressing van te maken, gebruik dan ongeveer een eetlepel. Of schep er wat van in de pan als je gehaktballen maakt.

Wat over is aan glazuur in de Bodum Bistro Sauskom kun je volgens de productbeschrijving bewaren in de koelkast of zelfs met potje en al in de vriezer zetten. Ik ben daar geen voorstander van. De kwast is wel in aanraking geweest met vlees of vis en aangezien we graag gezond willen blijven doen we dat maar niet.

Deze vrolijke beker heeft een klein nadeel, de kwast komt namelijk niet helemaal tot de bodem en doordat het vast zit aan het deksel kun je het uiteraard ook niet verder naar beneden duwen.
Meestal zijn marinades zo vloeibaar als wat en om het laatste restje eruit te krijgen, hou je het gewoon schuin. Met een dikkere als deze kan dat niet dan moet je er toch even een lepel bij pakken.
Maar goed, dat is dan ook het enige wat ik kan verzinnen.
Het staat nu vrolijk te wezen in de kast en te wachten op een volgende keer.

Deze Bodum Sauskom is te koop bij Fonq voor 19,90 euro, op moment van schrijven zelfs in de aanbieding voor 16,90 en is leverbaar in verschillende kleuren.
Uiteraard vind je er een hele lijn aan producten van Bodum, van theeglazen tot broodroosters en waterkokers.

Geen opmerkingen: