donderdag 17 oktober 2013

Lezen en Koken uit 'Gereons Keuken Thuis' : Filets de porc a la Dijonnaise

Het was al even bekend, Gereon de Leeuw werkte naarstig aan zijn kookboek Deze bourgondische duizendpoot uit Brabant, al jaren en jaren wonend in Amsterdam met een deel van zijn hart in Frankrijk kookt namelijk niet alleen, hij blogt op Gereons Keuken Thuis, geeft wijnproeverijen en cursussen, werkt ook nog eens bij een aantal kookstudio's nou dan kun je wel zeggen dat je leven in het teken staat van eten en drinken.
In dit sfeervolle boekje vind je een afspiegeling van Gereons favoriete gerechten. Uiteraard voorzien van een wijnadvies. Geen foto's van de gerechten dat vindt hij niet zo nodig, iedereen die een beetje gevoel voor koken heeft, over wat vaardigheden beschikt en kan lezen is in staat zijn recepten te bereiden.
Wel krijg je een bij het recept passende kleine introductie en foto; een wijngaard, zonnige haven, een doorkijkje in de Bourgogne, een stadsgezicht zodat je precies weet waar de inspiratie is ontsproten.
Een boek bedoeld ter inspiratie, samen eten en drinken, er vooral veel over te praten, ervaringen te delen. En volg ook vooral zijn voorbeeld door een eigen draai aan recepten te geven.



Natuurlijk een leuke verzameling aan Franse heerlijkheden. Worstjes op wijze van de wijnboer bijvoorbeeld, een makkelijke versie van de jambon persillé,poulet de Bresse à la crème, mosselen in cider, zuurkool Landaise om maar iets te noemen. Maar Gereon trekt ook over andere grenzen, maakt uitstapjes naar Italië, Spanje, Turkije en Griekenland. En blijft in eigen land met hete bliksem en verse worst, een Brabants reestoofpotje.
Veel zoetigheden tref je niet aan, Gereon is niet zo'n zoetekauw maar voor Deventerkoek met peer en mascarpone maakt hij wel graag een uitzondering.

Uiteraard heb ik één van de gerechten gemaakt, de ingrediënten had ik toevallig allemaal in huis dus de keus was rap gemaakt.
Filets de porc à la Dijonnaise. Wie aan Dijon denkt, denkt zeker ook aan mosterd. Die verrukkelijke scherpe mosterd die er in huize Eetlust met vele potten per jaar doorheen gaan.



Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 lapjes varkensfilet - 4 sjalotjes - 1 teentje knoflook - takje rozemarijn-100 ml room - 100 ml witte wijn - 2 el Dijonmosterd - flinke spriets citroensap - 4 el olijfolie - zout en peper -eventueel wat peterselie om te garneren.

Zo maak je het:

Snipper de sjalotjes en knoflook.Ris de rozemarijnnaaldjes en hak ze fijn.
Bestrooi het vlees met peper en zout.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het vlees ongeveer 3 minuten per kant. Haal het vlees uit de pan en houd warm op een bord met wat alufolie erover. Of zet het in een oven van 100 graden.
Fruit de sjalotjes, knoflook en rozemarijn in het achtergebleven bakvet. Giet de witte wijn erbij, laat uitbruisen en kook het gedurende een minuut of drie een beetje in.
Roer de room, mosterd en citroensap door elkaar en giet het in de pan. Lekker vermengen en op gematigd vuur warm laten worden.
Het mag niet koken. Nu de lapjes er weer bij met het vrijgekomen sap. Wentel even door de saus en dan kunnen we opdienen.

Je kunt de lapjes ook meteen op het bord leggen en dan wat saus erover scheppen natuurlijk. Maak het ook eens met kip of konijn en vervang de Dijon door grove mosterd.
Gebakken aardappelen erbij met meegebakken ui en rozemarijn, haricots verts en je hebt een heerlijke maaltijd.

Nieuwsgierig geworden naar 'Gereons Keuken Thuis'?
Het boekje kost 20 euro exclusief verzendkosten en je kunt het hier bestellen.

Gereon de Leeuw - Gereons Keuken Thuis, Atlantis Media, 2013, 83 pag., omslagontwerp Fenny Kusumawardani

6 opmerkingen:

Gereons Eatery & Winery zei

Hoi Els,

Dank je voor de mooie recensie. Jij weet als geen ander te vertellen wat ik bedoel.

Big hug! Gereon

Eetlust zei

Een mooi boek verdient mooie woorden. Als het prut was geweest had je nu een probleem :) Op naar deel 2 Gereon!

aniet67.blogspot.com zei

Mmm dat lijkt me een heerlijk gerecht, temeer daar ik mosterdfan ben!

Ga Gereon's blog eens bekijken!

groetjes,
Anita

Eetlust zei

Hij zal je met open armen ontvangen!Goede uitvinding die mosterd, wij zijn er ook verzot op. Fijne dag!

Nell zei

Lekkerlekker, varkensvlees met mosterd. En een sausje met wijn. Altijd in orde, daar in het Brabantse Land, wordt goed gegeten.

Eetlust zei

Daar waar het leven goed is :) Ja is fijn receppie van Gereon, gelukkig niet met de Franse slag :)