dinsdag 8 oktober 2013

Kip met sjalotjes in Chouffe Bok

Het is weer de tijd van het jaar. Bokbier ligt sinds het begin van deze week weer in de winkels te wachten op dorstige kelen. Herfst. Langzaam zien we de eerste bladeren van kleur verschieten. Het licht wordt anders, de buitenlucht verandert. De klimop staat in bloei, bijen, wespen en vlinders verzamelen zich bij de vele bloemen en doen zich gulzig tegoed.
Familie Koolmees en Staartmees komen voorzichtig gluren of er al wat lekkers valt te scoren en duiken bij gebrek aan pinda's, nog even geduld jongens,  maar in het vogelbadje. Ook fijn.
En wij gaan van zomerse salades naar stoofpotjes, peren, appels, noten, rode kool, de eerste stamppotten die al naar winter neigen. Halverwege de winter heb ik mijn buik er van vol maar nu de herfst net begonnen is, de avonden kouder zijn, het buiten al donker wordt kan ik er zeer van genieten.
En bokbier hoort ook daarbij. Niet alleen in het glas ook in de pan. Dus dat deed ik maar weer eens. Met kip, een boel sjalotten en een heerlijke La Chouffe Bok.
Voor 4 personen heb je nodig:

4 kippenbouten - 12 sjalotten - 100 gram spekblokjes - 2 teentjes knoflook - 1 niet al te grote winterwortel anders een halve - 6 kruidnagels- stukje gember van 1 cm - 2 el rozijnen -4 kleine takjes tijm -  1 flesje Chouffe Bok of een ander bokbiertje - 750 ml kippenbouillon - 5 stelen peterselie - peper en zout - klontje roomboter.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Pel de sjalotjes en halveer ze. de wat grotere exemplaren kun je nog een keer doorsnijden. Schrap de wortel, halveer het en hak in kleine blokjes. De knoflook en gember in stukjes hakken.

Smelt de boter in een braadpan die ovenbestendig is. Smoor hierin de sjalotten, wortel, gember, kruidnagels en knoflook gedurende 10 minuten op laag vuur. Voeg na 5 minuten de spekblokjes, rozijnen plus de tijm toe. De spekblokjes hoeven niet uit te bakken, ze dienen om extra smaak te geven.

Schep alles uit de pan op een bord en zet even apart.
Bak nu in dezelfde pan de kippenbouten die je licht bestrooid hebt met zout en peper in een paar minuten  aan beide kanten bruin en haal ze er uit.
Het sjalottenmengsel mag weer terug. Roer goed om zodat eventuele aanbaksels van de kip ook lekker loskomen.
Blus af met het bier. Laat eventjes pruttelen en uitbruisen. Giet de bouillon erbij. Roeren en tot slot de kip erin leggen.
Deksel op de pan en hoppa de oven in.Na zo'n 2 1/2 uur heb je verrukkelijke malse kip die zo van het bot glijdt. Knip er nu de peterselie over en zet nog 5 minuten terug in de oven. Een exacte garingstijd is lastig te geven, het hangt van je oven af, hoe groot zijn de poten dus check het zo nu en dan even.

Voor een gebonden saus zeef je de inhoud van de pan minus de kip maar dat lijkt me logisch boven een andere pan. De kruidnagels zijn nu heel zacht maar vis ze er toch maar uit. De uien, spekblokjes, wortels en dergelijke gooi je NIET weg, doe het even in een bakje.

Kook het gezeefde vocht of een deel ervan in tot  de helft, haal de pan van het vuur en klop er met een garde wat ijskoude klontjes boter door. Dit noemen we monteren. De saus wordt dikker, zachter en gaat mooi glanzen.
Voeg nu het uimengsel weer toe, verdeel over de kip en dien op.

Dat is 1 mogelijkheid, de andere is om het gewoon rechtstreeks uit de oven op tafel te zetten. De saus is dan wel dun maar heerlijk vol van smaak. Wat wil je ook na al die uurtjes in de oven.
Je houdt heel wat saus over, dat is geen ramp. Zeef het na afloop weer, giet in een bakje of klein pannetje. Zet het vervolgens in de koelkast en schep er de volgende dag het vetlaagje af. Nu kun je het invriezen.

Of je gaat er wat anders mee doen... net als ik. Nieuwsgierig? Houd je van bitterballen en kroketten? Ga dan als een haas naar dit recept.

Lekker met aardappelkroketjes en rode kool.

2 opmerkingen:

Lisette zei

Dat ziet er lekker uit! Krijg gelijk trek, terwijl het pas 9.30 uur is....Snel inkopen doen dus. Groetjes, Lisette

Eetlust zei

Hoi Lisette, Nu ben ik natuurlijk wel erg nieuwsgierig of het nog gelukt is vandaag :) En morgen of overmorgen nog iets lekkers met deze kip dus bewaar de restjes :)Groetjes!