vrijdag 4 oktober 2013

Salade met peer en kleverige walnoten

Eigenlijk wilde ik hier iets heel anders plaatsen maar het is nog niet helemaal naar mijn zin dus bewaar ik dat voor een volgende keer.
Koken voor twee het blijft, althans voor mij, een lastige aangelegenheid. Nu is er niets ingewikkelds te verzinnen over de tartiflette want daar heb ik het over. Die heerlijke aardappelschotel met ui, spekjes en zalige, uitlopende Reblochon. Of is het Reblochon met aardappel, ui en spekjes? Wintersporteten noemen ze het ook wel, voedend, enorm machtig.Een partijtje uitbuiken is daarna niet overbodig.
Het recept wilde ik een beetje aanpassen naar een iets lichtere versie maar het is nu letterlijk te licht bevonden door mij. Nog net niet je van het. Afijn, het mag nog een keer in de herkansing. Genoten hebben we wel dat is alvast iets!

Bij zo'n schotel serveer je een salade, gewoon lekker simpel met frisse tonen als tegenhanger van al die kaas. Geen fratsen, toeters en bellen. Maar een beetje zoet erin kan ook heel goed. Er waren nog peren en walnoten. Uit Charroux in Frankrijk brachten we geweldig geurende notenolie mee.
En weten jullie nog dat ik ooit een recept plaatste voor 'Sticky ZoZo Nuts' ?
Dat heb ik dus als uitgangspunt genomen voor de walnoten, alleen deze keer een stroopje gekookt van water en honing, de walnoten erin gemikt, even roeren, storten op een bordje... getver wat lekker.
En wat ging dat goed bij de onder constructie zijnde tartiflette à la Eetlust.Zo'n 200 gram noten had ik nog, die gingen uiteraard niet allemaal in de salade maar waren gisteravond wel al op...

Rooster de noten even in een droge koekenpan.
Kook 50 ml water met 2 eetlepels honing,  1/2 tl gedroogde tijm en een tl zout tot een stroopje. Laat het tot de helft inkoken, de kleur wordt donkerder en het bubbelt op volle toeren.
Mik de noten erin, goed door elkaar roeren. Vuur uitzetten en de noten op een bordje waar je wat bakpapier op legt storten. Af laten koelen. Een heerlijke kleverige toestand krijg je.

Voor 2 personen pak je een paar handjes gemengde salade, niet moeilijk doen, gewoon uit een zakkie.
Schil een peer en snij in stukjes. Paar kerstomaatjes in plakjes of 1 gewone tomaat.
Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, wat rode wijnazijn en hussel de boel. Nu verdeel je er wat van de noten over en 1 koffielepeltje notenolie.

Dat is alles

4 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Zoals jij dat kan vertellen is alles lekker! Leuk en makkelijk receptje, inderdaad meer een lunchgerecht zou ik zeggen. Ga het zeker eens proberen.
Fijn weekend.
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Als lunch kun je het natuurlijk ook eten, of bij je ontbijt mocht je daar behoefte aan hebben :) Maar het past supergoed bij machtige gerechten. Bijvoorbeeld als bijgerechtje bij kaasfondue. Jij ook fijn weekend!

Nell zei

Walnoten, lekker in salades! Zo uit het handje ook niet te versmaden. Met een glaasje rood, dat dan weer wel.

Eetlust zei

Moet me altijd inhouden met walnoten, blijf ze echt eten als ik niet oppas. En dat glaasje... dat ga ik nu maar eens inschenken. Proost en fijn weekend!