zondag 18 augustus 2013

Broodje stoofvlees met balsamico en zoetzure ui

Vrijdag, broodjesdag, meestal althans. Eigenlijk was ik op zoek naar diverse soorten relish, pickles en andersoortige inmaak ideetjes. Daarbij stuitte ik op het marineren van rode ui in warme azijn met suiker en zout. Tien minuutjes laten staan en klaar.
Supersimpel en een beproefde manier. Eigenlijk precies hetzelfde zoals ik doe met warme bietjes om vervolgens af te laten koelen en te verwerken tot salade.
Bij die uien hoorde een broodje. Een broodje met vlees gestoofd in balsamicoazijn en besmeerd met mierikswortelcrème, de uien er bovenop en happen maar. Ja, die wil ik voor het vrijdagse broodje!

Dus krijgen jullie eigenlijk drie recepten in 1, is dat even boffen :)



Met deze hoeveelheid stoofvlees kun je vier stokbroodjes maken. En trouwens, dit vlees smaakt natuurlijk ook verrukkelijk bij de hutspot die over een paar maanden vast weer op tafel komt,gewoon bij een aardappeltje of door de pasta .
Tja, stoofvlees is niet 1,2,3 klaar maar veel omkijken heb je er ook niet naar. Je kunt het in 8 à 10 uur in de oven gaar laten worden op zo'n 95 graden. Of je geeft het gedurende een uur een stevige boost in een oven van 200 graden en draai daarna terug naar 150 om na een uur af te zakken naar 125. Zo krijg je dit stukje vlees in 4 uur helemaal zacht, mals en gaar.





Voor het stoofvlees heb je nodig:

Een riblap van om en nabij de 600 gram - 80 ml balsamicoazijn - 300 ml vleesbouillon - 3 teentjes knoflook - 1 flinke rode ui - takje rozemarijn - 1 laurierblaadje - 1 tl suiker (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de snelle manier of op 95 graden voor een dagje sudderen.

Schil de ui en hak in grove stukken.
Leg de riblap in een ovenbestendige pan met deksel. Zelf gebruik ik hiervoor pannen van Creuset. Zolang het een dikke bodem heeft is het goed. Geen aluminiumpannen gebruiken.
Bestrooi met wat zout en peper.
Schenk hier de azijn en vleesbouillon op. Leg de ui erbij en de gepelde teentjes knoflook, blaadje laurier en de rozemarijn.Eventueel de suiker toevoegen.

Deksel er op en de oven in.
Ga je voor snel, haal na een uur de deksel even van de pan en schraap voorzichtig de aanbaksels van de zijkant en roer door het vocht. Dat geeft extra smaak aan de jus!
Deksel er weer op. De temperatuur verlagen naar 150 graden. Na een uurtje weer even kijken en procedure herhalen. Temperatuur verlagen naar 125 graden. Het vlees wordt al zacht. Trek het als dat al mogelijk is het alvast in kleinere stukken.

Nu regelmatig kijken en het vlees steeds verder in draadjes trekken. Natuurlijk even proeven. Zodra het vlees helemaal gaar is en letterlijk draadjesvlees is geworden zet je de oven uit als je het vlees op een later tijdstip wilt gebruiken. Je warmt het dan simpelweg even op op een laag vuurtje. Of als je meteen aan wil vallen laat je het in de oven staan op een temperatuur van 75 graden.

We gaan verder met de uien. Daar is werkelijk niks aan, echt een eitje.



Je snijdt twee rode uien in dunne ringen.
Verwarm 220 ml witte wijnazijn met 1 eetlepel suiker en 1 tl zout in de magnetron of in een klein pannetje.
Zodra het heet is, het hoeft niet te koken, giet je het over de uienringen. Schep het goed om en laat tien tot vijftien minuten marineren.
Het vocht niet weggooien want bij het broodje geven we natuurlijk wel wat groenvoer en deze marinade is meteen een geweldige dressing.

Tot slot maken we een sausje van 2 eetlepels crème fraîche met 2 eetlepels mayo en een halve eetlepel mierikswortel. Wat zout en peper erbij. That's all.
In plaats van mierikswortel kun je ook mosterd gebruiken..

Bak de broodjes af, halveer ze, bestrijk met flink wat van de saus. Verdeel er lekker wat vlees over, wat uienringetjes erop en eventueel nog wat versgeknipte bieslook.

In de pan zit nu heerlijke jus, voor de echte liefhebbers giet je wat jus in een kommetje voor extra dipgenot.
Geef de rest van mierikswortel cq mosterdsaus er apart bij plus wat sla met de overgebleven marinade van de uien.


2 opmerkingen:

Simones Kitchen zei

Kijk...na een maand lang geen broodje te hebben gegeten (of lekker gecarameliseerde ui) begin ik hier spontaan van te watertanden natuurlijk! Ziet er heerlijk uit!

Eetlust zei

O ja, je mag bijna weer :) Wij vonden het ook een succesvol vrijdags broodje!