dinsdag 9 juli 2013

Noedelsalade met gember-bieslookdressing

We hebben er lang op moeten wachten maar hij is er hoor die zomer. Nu maar hopen dat ons kikkerlandje hem zo goed bevalt dat hij hier even blijft hangen.
Eindelijk mag die bbq weer aan. Het oergevoel van fikkie stoken en tijdens de jacht bij elkaar gescharreld kostje prepareren en verschalken. Dat de jacht tegenwoordig slager en supermarkt omvat, het fikkie tegenwoordig steeds meer een bbq op gas is, zeggen we er maar even niet bij. Laat ze maar in de waan. Ze.. ja ze.. het blijven toch meestal de mannen die onrustig worden bij de eerste stralen zonneschijn. Generaliserend? Behoorlijk :)
Mijn husband vindt het maar gedoe, dat stapelen van die kooltjes, dat gewapper en geblaas. Warm ook. En als die vermaledijde kolen eindelijk grijs zijn moet je ook nog vlees en groente staan grillen in die hitte. Dus dat doe ik dan. Zijn de taken eerlijk verdeeld.
De barbecue staat hier dus niet iedere week zijn best te doen dat zal duidelijk zijn.

Maar met die warmte heb ik ook niet zoveel zin om lang boven het fornuis in de keuken te hangen en beperk dat tot het minimum.
Zoals met deze noedelsalade bijvoorbeeld. Iedereen in huize Eetlust blij.Je hebt nodig voor 2 personen:

175 gram noedels - 150 gram geschaafde witte kool ( en dat mag best uit een zakje) - 75 gram dungesneden wortel (zakje!) - 4 lenteuitjes - iets van 8 radijsjes - 1/2 gele paprika.

Voor de dressing:
3 el extra vergine olijfolie -  3 el rijstazijn - 2 el honing - 1 teentje knoflook -stukje verse gember, ongeveer 1 cm dik - zwarte peper - 2 el gehakte bieslook

Zo maak je het:

Zet een grote pan met water op tot het kookt. Noedels erin en koken tot ze gaar zijn.
Doe op het laatst de witte kool een minuutje erbij (scheelt weer een pan).
Noedels en kool in een vergiet laten glijden, met koud water afspoelen en uit laten lekken

Maak de dressing. Hak hiervoor de knoflook fijn evenals de gember en doe met alle andere ingrediënten behalve de bieslook in de blender. Foodprocessor kan ook natuurlijk. En met een garde is ook niks mis.
Mix tot een dressing en voeg er dan de bieslook aan toe. Gebruik de pulseknop om het nog even te laten draaien. Niet te lang, de bieslook moet nog herkenbaar blijven.

De lenteuitjes in ringetjes snijden, de radijs in plakjes en de paprika in stukjes. Hussel dit samen met de wortel door de inmiddels uitgelekte noedels en witte kool. Giet de dressing erover en schep alles goed door elkaar. Laat even intrekken.

Verdeel de salade over 2 kommen of borden.

Voor erbij kun je eventueel wat garnalen bakken in een scheutje olijfolie met een fijngehakt rood pepertje, wat peper en zout. Blus af met het sap van een halve limoen. Bak tot de garnalen roze zijn. Laat afkoelen. Rijg de garnalen aan prikkers, leg op de kommen en verdeel er wat rode peper olie over.

Geen opmerkingen: