maandag 29 juli 2013

Kip met rode peper, gember en knoflook

Gelukkig hoefden we ons bootje niet op te blazen, sjongejonge wat ging het tekeer. Wind, onweer en regen, het zorgde voor heel wat spektakel. Gisterochtend de deuren wijd open en genieten van het opgefriste buiten. Helaas lagen er wel wat planten tegen de vlakte die we met vereende krachten weer overeind hielpen en waarbij ik bijna het leven liet doordat er een bamboestok onder mijn handen brak en me met een beetje pech had gespiest. Beetje gehavend ben ik momenteel dus...
Aangezien alles nog werkte, de schrik ook weer uit de benen trok, ging ik me maar eens bezig houden met rustgevendere zaken. Koken. Laat ik het woord veiliger maar niet in de mond nemen.



Een pittig kipje voor twee waarvoor je nodig hebt:

2 kippenbouten - 2 rode spaanse pepers - 2 à 3 teentjes knoflook* - stukje gember van ongeveer 3 cm -  1 ui -1 el citroensap - 1 koffielepel chilipoeder - 1 koffielepel kurkuma (geelwortel) - zout - peper

* Vorige week kreeg ik een bol roze knoflook uit Frankrijk. Knoflook met van die heerlijke grote sappige tenen, vol smaak. Twee tenen is dan ook meer dan genoeg.

Maken:

Snij de drumstick los van de dij. Even voelen waar het gewricht zit, daar je mes op zetten en je snijdt het heel gemakkelijk door..Wrijf ze in met peper en zout.
Hak de ui en knoflook grof, evenals de rode peper waarbij je wel even de zaadlijsten hebt verwijderd. Schil de gember en snij er stukjes van. Doe dit samen met 1 el citroensap, de chilipoeder en kurkuma in de blender of keukenmachine en draai er een pasta van. Eventueel klein scheutje water toevoegen.

Verhit in een pan 1 eetlepel arachide of zonnebloemolie en bak hierin de kip rondom bruin. Haal het uit de pan en leg op een bord.
De pasta al roerende een minuut of 2 bakken op matig vuur. Giet er vervolgens 150 ml heet water bij en hussel alles goed. De kip er weer bij, eventjes door de saus wentelen.
Leg nu een deksel op de pan en laat het een half uurtje zachtjes stoven, in ieder geval tot de kip gaar en zacht is.

Schep de kip in een schaaltje. Draai de temperatuur onder de pan omhoog en kook de saus in tot het dik is. Goed blijven roeren anders brandt de boel aan en dat wil je niet. Verdeel de saus over de kip.

Lekker met rijst en sugarsnaps.

2 opmerkingen:

Es zei

Ja, geef mij maar zo een kippetje.
:)
Ik ben dol op spicy kip. En op kippenbouten. Kipfilet is voor watjes... hahahaa

Eetlust zei

Kipfilet vind ik ook lekker maar een boutje eigenlijk veel en veel smaakvoller. O en Es, jij mag er een extra peper bijdoen :)