vrijdag 21 juni 2013

Salade van radijs, appel en Deense Tilsiter Havarti

Havarti is een halfharde Deense kaas en geen Zwitserse zoals sommige mensen denken. De verwarring zit in de naam Tilsiter. De Deense is gemaakt van gepasteuriseerde magere koemelk, is halfhard en een uitgesproken smaak maar ook weer niet overheersend. Licht pikant, zoutig, iets zurigs wellicht maar dat is meer mijn beleving. Wij  vinden het een verrukkelijke kaas in ieder geval.
Doet het erg goed in deze salade met de radijs en de zoete appel. Pittige radijs wilde ik opschrijven maar de radijzen die ik meestal in huis heb voldoen lang niet altijd aan die norm. Nee, dan de Franse, die langwerpige knapperige glorieuze radijsjes. wat een verschil. De volgende keer toch weer eens een zakje met zaad meenemen en hier uitproberen. Eens kijken of ze dan net zo smaken als daar.
Als bijgerecht is het voldoende voor 3 personen.

Klop een dressing van 2 el olijfolie, 1 el appelciderazijn, een klein snufje suiker en breng verder op smaak met zout en peper.

Maak een bos radijs schoon, was ze of wrijf ze schoon en snij in dunne plakjes.
Schil 1 appel, verwijder klokhuis en snij in stukjes.
Vermeng deze twee met 3 handjes gescheurde rucola en 100 gram in kleine stukjes gesneden havarti.
Dressing erdoor en even husselen.

In de tuin heb ik dit jaar paarse basilicum staan.. Hiervan heb ik een aantal blaadjes gehaald en over de salade gestrooid. Je kunt natuurlijk ook gewoon de groene gebruiken.

Meer is het niet maar wel heerlijk fris met af en toe zo'n smaakvol stukje kaas als extraatje in je mond.2 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Lekker pittig Els, ook al zijn het softe radijsjes. En MOOIE FOTO :-)

Eetlust zei

Grijns :) Hoe zijn de radijzen in Italië eigenlijk, zijn dat wel jongens met pit?