donderdag 25 april 2013

Salade met witte kool, wortel , abrikoos en kerriedressing

Een salade als dit kent iedereen wel, het is een gouwe ouwe. Stond vroeger in het ouderlijk huis al op tafel, alleen dan niet met abrikozen maar met rozijnen en soms wat oude kaas. Vaste prik bij een bbq en dat is ook niet zo verwonderlijk. Een salade op basis van kool en wortel blijft stevig en je kunt het al uren van tevoren bereiden. Eigenlijk moet je het zelfs al eerder op de dag klaarmaken, zo trekken de smaken lekker in, wordt het wat smeuïger maar geen slappe hap. De volgende dag ook nog prima eetbaar, misschien zelfs nog wel lekkerder net als bij stoofpotjes.




Je hebt nodig voor 4 personen:

175 à 200 gram fijngesneden witte kool - 150 gram fijngesneden wortel - stuk of 6 gedroogde abrikozen - 3 stengels bleekselderij - 1 rode paprika  - 1 appel .

Voor de dressing:
1 el mayonaise - 1 flinke el (Turkse) yoghurt - 1 1/2 koffielepel kerrie - 1/2 el gembersiroop - peper - zout - mespuntje cayennepeper.

Zo maak je het:

Schaaf of snij de witte kool fijn. De wortel in zo dun mogelijke reepjes snijden. Heb je daar geen zin in of tijd voor, de afdeling 'voorgesneden' biedt hulp daar moeten we af en toe niet zo moeilijk over doen vind ik.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en maak er kleine stukjes van. Ook de paprika en abrikozen in kleine stukjes snijden.
Verwijder de uiteindjes van de bleekselderij, snij in de lengte doormidden en vervolgens in halve boogjes.

Voor de dressing meng je mayo, yoghurt, kerrie en gembersiroop door elkaar. Breng verder op smaak met zout, peper en wat cayennepeper.
Giet de dressing over de salade, hussel de hele boel door elkaar en zet het afgedekt een paar uur in de koelkast.

Je ziet het, een fluitje van een cent om deze knapperige salade te maken. In plaats van abrikozen kun je natuurlijk ook rozijnen gebruiken, of allebei. Fijngesneden witlof erdoor geeft het een extra bittertje, erg lekker als je er dan wat sinaasappel aan toevoegt. Mogelijkheden genoeg om er een andere draai aan te geven!

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Deze heb ik even op mijn 10 meter lange lijstje erbij gezet! Lijkt me heerlijk!

Eetlust zei

Haha Caroline! Doe dat :) En ik hoor wel in welk jaar het gelukt is!

Caroline Brouwer zei

Misschien wel bij de een van de volgende Foodblogswaps! ;-))

gereon de leeuw zei

Goedenavond Els,

Dit is nu eten naar mijn hart een tikje retro, simpels met aandacht voor de smaak. Bien fait.

Fijne avond

Eetlust zei

Merci Gereon, de ouwetjes blijven het goed doen :)Jij ook fijne avond!