donderdag 7 februari 2013

Literair koken Net als in ons dagelijkse leven wordt er ook in de fictieve wereld wat afgegeten en gedronken. Of het nu in boeken is of in films. Soms zo smakelijk beschreven dat je de neiging om meteen de keuken in te duiken de kop in moet drukken. Of je geeft er aan toe...

Sven de Potter, de samensteller van het Literair Kookboek heeft 44 culinaire passages uit klassiekers omgezet in recepten. De getruffeerde poularde waar Jeanne in Eline Vere van Couperus met kleine hapjes van eet, de varkenskoteletten uit Het verdriet van België van Hugo Claus, Soupe printanière uit Anna Karenina van Tolstoj en Esaus linzensoep uit de Bijbel om een paar voorbeelden te noemen.
 Ieder boek waaruit een scène is gehaald wordt kort beschreven met daarnaast achtergrondinformatie over de auteur en ook de culinaire scene ontbreekt niet.

Echt als kookboek gebruik je het waarschijnlijk niet, alhoewel de 'Wacky Cake' uit De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt wel erg verleidelijk is evenals kalkoen met mole van chili en chocolade uit Rozen en Tortilla's van Laura Esquivel,  maar het nodigt wel erg uit om weer eens een aantal boeken uit de kast te plukken om ze te herlezen, een bezoek aan de bieb te brengen of ze ergens tweedehands op de kop te tikken.
Eerst de dood van Ivan Iljitsj lezen van Tolstoj en daarna pruimentaart bakken, de rijstpap van Oliver Twist sla ik maar over als jullie het niet erg vinden.

Literair Kookboek, 2012, uitgeverij TOTH Bussum, ISBN 978-90-6868-605-D

2 opmerkingen:

marleen | eten uit de volkstuin zei

Dit lijkt mij echt een heel leuk kookboek. Koken met de klassiekers lijkt mij wel wel wat! Hopelijk ligt het een keertje bij de ramsj.

Eetlust zei

Dat gaat vast wel gebeuren. Je kunt ook eens kijken op boekwinkeltjes.nl of www.antiqbook.com , handige adresjes naast Marktplaats :)