zondag 3 februari 2013

Een Zoete Inval
Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje
Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve meid
Wat zullen wij daar drinken, zoete lieve Gerritje?
Wat zullen wij daar drinken, zoete lieve meid? Kennen we deze nog?  Het humde zachtjes in mijn hoofd. Op weg naar Den Bosch waren we, een gezelschap van 6 neven en nichten, samen in de trein om in onze provinciehoofdstad met nog eens 6 andere familieleden te gaan eten. Tijdens het korte ritje kwamen de befaamde Bossche Bollen van Jan de Groot al ter sprake.Jammer genoeg was het al na sluitingstijd, geen dikke romige bollen deze keer.
Na aankomst stapten we richting de Lepelstraat , deze straat is vernoemd naar een middeleeuwse inhoudsmaat voor koren. Hier en in de herbergen in de nabije omgeving werd graan verhandeld.
Tegenwoordig zijn er veel restaurantjes te vinden en naar één van die etablissementen waren wij onderweg. Een zoete inval van 12 neven en nichten in De Zoete Inval, het had niet beter gekozen kunnen zijn.

Een smalle pijpela, wat meteen hilarische taferelen oplevert. Onze tafel is nog niet vrij. Nadat we één voor één onze jassen hebben opgehangen want anders loop je elkaar in de weg wachten we geduldig tot we plaats kunnen nemen. Met twaalf mensen wachten op een vierkante meter terwijl het vertrekkende gezelschap zich langs je heen wurmt om jassen en dassen te pakken geeft al snel iets vertrouwelijks. De stemming zat er in.
Bij De Zoete Inval kun je goed eten voor een schappelijke prijs, geen culinaire hoogstandjes wellicht maar dat hoeft ook niet altijd. Wat ik gegeten heb was prima, netjes opgemaakte borden, het vlees gebraden zoals gevraagd, portionering dik in orde en in balans.
Ik weet niet hoe het met de capaciteit in de keuken zit maar als er ruimte is zou het wel fijn zijn als de borden bij het hoofdgerecht voorverwarmd zijn zodat je eten wat langer goed op temperatuur blijft. Dit is eigenlijk het enige ienieminie minpuntje.

Buiten de kaart om nog de keuze uit beenham, spareribs of roodbaars. Die beenham sprak de mannen in het gezelschap wel aan zo te zien.
Na een hoop getwijfel koos ik voor gestapelde salade; rosevalaardappeltjes met gerookte zalm en wasabicrème. Ik ben gek op wasabi! Een mooi torentje verscheen met op het bord streepjes crème. Gelukkig geen niet ter zake doende plukken sla om de boel op te leuken  én niet te koud. Goed begin.
Een spies met ossehaaspuntjes, champignon en ui, sausje op basis van roquefort er over. Knapperige groente op het bord. Krokante frietjes in een schaaltje. 
Zet twaalf mensen bij elkaar en het gekakel is niet van de lucht. Zodra er even een stilte valt omdat een ieder smakelijk zit te eten en te proeven, dan doe je toch iets goed.
Tot slot met 3 tafelgenoten aan de kaas, onder andere morbier en iets van geit,  met vijgenbrood en wat stroop. Ik kies nu eenmaal sneller voor kaas als afsluiter dan een zoete toet maar dat is velen inmiddels wel bekend.

Koffie met een borrel erin of borrel ernaast of borrelloos, een laatste glas ter afscheid en dan is het de hoogste tijd om weer richting station te vertrekken. We willen nog wel graag in het Tilburgse land aankomen.
Per persoon waren we ongeveer 45 euro kwijt inclusief bijdrage voor de fooienpot.Heel schappelijk voor een prima driegangen menu met diverse glazen wijn en de koffie met zoals gezegd al dan niet een borrel.
Wie in Den Bosch is kan hier met een gerust hart gaan eten!

Een stel pakte de bus, vier met de auto, zes met de trein. De trein...die niet reed. Er is toch geen sneeuw, bevroren bovenleidingen of wissels, blaadjes... nee er werd gewerkt. Gelukkig reed de laatste van half 1 wel, dat viel dan weer mee.

Mooie avond, voor herhaling vatbaar! Volgend jaar in Tilburg jongens? Komen wij wel op de fiets.

De Zoete Inval
Lepelstraat 35
Den Bosch
073-6140180


Geen opmerkingen: