zondag 30 december 2012

Lemon Tiramisu Brenda Style

Eerste Kerstdag zorgde ik voor het dessert, eentje die ik al een tijdje in mijn achterhoofd had en gezien bij Brendakookt, een voor mij heerlijke combinatie van citroen, lemoncurd, mascarpone en roomkaas met lange vingers gedrenkt in  limoncello. Heaven!
De extra roomkaas heb ik vervangen door slagroom. In plaats van beschaafd  in een glaasje fabriceerde ik een hele schaal vol voor de dessertminnende familie en geloof me hier kan 12 tot 14 man van eten. Zitten er minder mensen aan tafel en heb je nog wat over? Geen ramp, lekker de volgende dag op smikkelen.Je hebt nodig:
2 pakken lange vingers (ongeveer 60 stuks) - 500 gram mascarpone - 500 ml slagroom - 1 el suiker -sap van 2 citroenen en  1 limoen - 3/4 potje lemon curd - sinaasappelrasp - citroenrasp - limoenrasp. - limoncello

Zo maak je het:
  • Klop de slagroom stijf met wat suiker.
  • Mix de mascarpone romig met het het sap en de lemoncurd.
  • Vermeng met de slagroom.
  • Drenk de langevingers in limoncello. Volgens dochterlief met wie ik dit maakte zijn lange vingers zuipschuiten dat u het maar weet.
  • Leg een laagje lange vingers in een schaal, bedek met een laag mascarponeroom en rasp er wat sinaasappelschil over plus limoenschil plus citroenschil. Een zesteur is hier erg handig voor.
  • Dek af met laag in limoncello gedrenkte lange vingers, bedek met mascarponeroom, rasp er weer de diverse schilletjes over.
  • Nog een laagje lange vingers in limoncello, room en rasp. 
  • Zet tot gebruik in de koelkast, minimaal anderhalf uur.
Het ziet er meteen lekker winters uit en de rasp geeft kleur en meteen een leuk effect.Natuurlijk smaakt dit in alle seizoenen heerlijk, ook verrukkelijk om er verse frambozen (alleen in het seizoen!) tussen te stoppen of bessen, een mengsel van divers zomerfruit om de mogelijkheden maar even kenbaar te maken. Verminder dan wel de hoeveelheid mascarpone en room met een  kwart.

2 opmerkingen:

Brenda (Kookt!) zei

Heerlijk! :-) Leuk dat je er een eigen draai aan hebt gegeven Els!
Voor een grote groep mensen is het ideaal zo in een grote schaal.

Eetlust zei

De rasp geeft er net iets extra's aan, juist doordat het zo'n enorme portie is :) Ja lang leve de schalen!Deze houden we er in ook in keurige eenpersoonglaasjes :)