Nu wil het geval dat wij een aantal maanden geleden weer eens bij het bekende blauw gele Zweedse warenhuis waren om zoonlief van het een en ander te voorzien. En natuurlijk zag ik daar potten sylt lingon. Verlangen naar Scandinavië nam de overhand en terwijl zoon en man al zo'n beetje buiten stonden kon ik het niet laten gauw zo'n potje mee te nemen.
Blijkbaar was het verlangen naar het prachtige Scandinavië ook weer niet zo groot, de pot stond tot gisteren ongeopend in de kast.
Kaas en stroop, kaas en vijgenjam, kaas en gember, waarom dan geen kaas en lingonberryjam.
Filodeeg vullen met brie en een lepeltje van die jam in een muffinbakplaat? Bij gebrek aan lingonberryjam kun je natuurlijk ook cranberrycompote gebruiken.
Wat heb je nodig voor 6 stuks?
4 vellen filodeeg - 120 gram brie - 6 tl lingonberryjam - gesmolten boter.
Je maakt het zo:
- Ontdooi het filodeeg.
- Vet de muffinvormpjes licht in.
- Verwarm de oven voor op 200 graden/ 175 graden hetelucht.
- Het filodeeg is vaak in 3-en gevouwen. Snijd ze langs de vouwrand door.
- Bestrijk licht met wat gesmolten boter. Leg 1 reep in een vormpje en leg de andere er kruiselings overheen.
- Schep in ieder vormpje 1 tl jam, daarop een stukje brie van ongeveer 20 gram.
- Vouw het overhangende deeg er voor 3/4 overheen, knijp samen tot een 'frommelig' geheel.
- Bestrijk nog even heel licht met wat boter.
- Schuif in de oven en bak ongeveer 15 minuten.
- Haal ze eruit en schep er nog een klein beetje jam bovenop.
2 opmerkingen:
Mama, hoe was ie? Ik wil 'm ook proeven!!!
P.s. Blauwekaas-ananas-taartje was héérlijk
Is een prima minitaartje, heel lekker. Zal het binnenkort eens voor je maken :) En voor mezelf weer natuurlijk...
De blauwekaas ananas houden we er ook in!
Een reactie posten