maandag 12 november 2012

Knisperige knapperige Kletskoppen

Veel geklets zul je niet horen met zo'n kletskop in je mond, hooguit een hoop gekraak. Wij vinden deze koekjes heerlijk, niet alleen voor bij de thee, koffie of tussendoor maar je kunt er ook lekker snel een leuk toetje mee maken. Een aantal dagen geleden zag ik het woord kletskoppen voorbij komen in een twittergesprekje, reden voor mij om me er eens even mee te bemoeien en te vragen wie het recept voor deze krakers op haar blog had staan. Dat bleek Maaike te zijn van het zeer de moeite waard om eens te bekijken blog  Maaikyz iCook. Verbazend simpel zeg, die kletskoppen! Daar wilde ik me wel eens aan wagen en zo geschiedde tot vreugde van dochterlief die gisteren sowieso een vorkje mee kwam prikken.
Fascinerend hoe balletjes deeg uitvloeien tot een koekje. Man en ik hebben daadwerkelijk op onze hurken voor de oven gezeten en het proces kinderlijk vrolijk aangekeken. Ik verzuchtte nog: "Je zult zien, iedereen mooie koekjes en ik heb kletskopballetjes." Maar nee hoor, even later zakten ze gestadig in, kregen een petje op de kop om vervolgens gezellig te liggen bubbelen en bruisen.

Gemakkelijk te maken dus al was mijn 2e plaat beter als de eerste. De eerste baksels bleven nog ook na afkoelen nog net iets te zacht maar wel erg lekker, de tweede lading naderde perfectie volgens het proefpanel. Het is misschien even zoeken naar het juiste aantal minuten dat ze in de oven moeten, iedere oven is nu eenmaal anders maar ik zeg 'Allemaal aan de kletskop'. Gezellig!Je hebt nodig voor 30 - 40 stuks:
125 gram witte basterdsuiker - 75 gram bruine basterdsuiker - 60 gram roomboter - 80 gram bloem - 35 gram amandelen - 35 gram hazelnoten - 1 tl kaneel - klein snufje zout - 2 el water

Zo maak je het:
 • Verwarm de oven voor op 190 graden
 • Hak de amandelen en hazelnoten in stukjes.
 • Smelt in een pannetje of in de magnetron de boter. 
 • Meng in een kom de beide suikers met de kaneel en het zout door elkaar.
 • Voeg de gesmolten boter toe en mix het met de mixer tot een homogene massa.
 • Voeg, bloem, noten en 2 eetlepels water toe. Meng goed door elkaar. Het ziet er misschien nog wat korrelig uit maar don't worry het is stevig genoeg om balletjes van te maken.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Rol balletjes van 1 à 2 cm doorsnede van het deeg en leg op de bakplaat. Je zult waarschijnlijk in 2 of 3 rondes moeten bakken afhankelijk van het aantal balletjes, de grootte van je bakplaten en het aantal bakplaten dat je bezit. Leg de balletjes in ieder geval met flink wat tussenruimte, zo'n 8 cm,  op de bakplaten.
 • Schuif ze in de oven, ga op je hurken zitten en bekijk de magie van de kletskop.
 • Tussen de 7 en 10 minuten bakken tot ze bruin en gaar zijn, dit is echt afhankelijk van je eigen oven en de grootte van de kletskopjes.
 • Laat een klein beetje afkoelen en schep ze met een spatel, pannekoekenmes of iets dergelijks op een rooster en laat volledig afkoelen. Gelukkig duurt dat niet zo lang...
 • Ga zo door tot je deeg op is. Ik had uiteindelijk 30 koekjes.
Dank je wel Maaike voor het delen van je kletskoppen !

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Ik ben gek op kletskoppen! En zeker met ROOMBOTER! Begrijp niet dat er nog mensen zijn die met margarine bakken. Gisteren toevallig een high tea gehad waar ook kletskoppen geserveerd werden. Heerlijk waren ze, ook nog een ietsjes zacht, dat vind ik juist lekker.

Anoniem zei

Haha! Leuk stukje! :)
Allemaal aan de kletskop: ik vind het een goed plan! :)

Eetlust zei

@Caroline, echt zo grappig wat de kletskoppen teweeg brengen,heb nooit geweten dat er zoveel mensen zijn die dol op kletskoppen zijn! Maak ze maar eens, het is echt heel simpel en snel klaar.
@Maaike We roepen het uit tot 'Kletskoppenmaand':)

Nell zei

Heerlijk, kletskoppen. M'n favoriete koekje. Als ik je simpele recept bekijk, zou dit zelfs voor een minkukel als ik moeten lukken.

Eetlust zei

Nell, als het mij lukt...ik ben bepaald geen koekebakker of taartenprinses... ben meer hartig dan zoet maar die kletskoppen.. simpel en heerlijk!