vrijdag 6 juli 2012

Garnalen met paprika en piment d'espelette

Ja het is zover, het is zomer en dat betekent avonden lang buiten zitten, heerlijk eten onder de bomen of parasol in de tuin. Zin hebben in zomerse maaltjes, salades, koude soepjes vol van vitamines en een weldaad voor het verhitte hoofd. sappig fruit dat smaakt naar de zon, misschien stukje vis erbij of gegrild vlees, een glas gekoelde wijn en wat smaakt water toch verrukkelijk op zulke dagen.
Bij de zomer horen voor ons zeker garnalen, het liefst een hele schaal vol die je nog zelf moet pellen waarbij je de geurige olie waarin ze gebakken zijn dept met een stuk brood, een stuk citroen of limoen voor nog meer smaak en niet te vergeten... een stapel servetten voor de vette handjes en de druppels op de kin zoals ook te lezen valt in Garnalen om je vingers bij af te likken, een ander recept in dezelfde categorie.
Laat de vakantie maar beginnen!

De garnalen van vandaag worden gekruid met piment d'Espelette, poeder van gemalen pepertjes dat ruikt als paprikapoeder maar veel intenser en aromatischer. Het is pittig maar niet te en geeft een fantastische smaak af.
Espelette ligt in Frans Baskenland en het is daar plus nog een aantal omringende dorpen waar deze kleine peper wordt gekweekt. Piment d'Espelette heeft zelfs een officieel keurmerk (AOC) gekregen, hierdoor weet je bij aankoop dat het daadwerkelijk uit Espelette of de erkende buurdorpjes komt.Je hebt nodig:
600 gram ongepelde rauwe garnalen - 1 grote paprika - 4 tenen knoflook - 3 gedroogde pepertjes - 10 sprietjes bieslook -  4 el olijfolie - 1 tl pikante paprikapoeder - 1 tl piment d'Espelette - 2 limoenen

Zo maak je het:
  • Haal de zaadjes uit de pepertjes en hak ze fijn. De pepertjes die ik gebruik komen uit mijn foodswappakket van de Kokende Boekverkoper van een paar maanden geleden.
  • Hak de knoflook fijn en zet apart.
  • Ontdoe de paprika van zijn zaadlijst en hak in grove stukken
  • Dep de garnalen droog met wat keukenpapier, kijk of er nog wat ongerechtigheden verwijderd moeten worden zoals daar zijn een darmkanaaltje. 
  •  Verhit een koekenpan en bak hierin de garnalen droog, dat wil zeggen zonder olie en dergelijke. Je zult zien dat er wat vocht loskomt, dat is snel verdwenen.
  • Voeg dan 1 el olijfolie toe plus de gehakte pepertjes,  de paprikapoeder en de piment d'Espelette. Snel om en om bakken. Haal ze dan uit de pan.
  • Bak in dezelfde pan de paprika op hoog vuur tot ze iets zachter zijn. Zet vuur lager.
  • De garnalen mogen er weer bij.
  • Nu is het zaak om er voor te zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de resterende olie toe plus de knoflook en laat even trekken met de garnalen en paprika. Knip bieslook erover, hussel het erdoor.
  • Alles in een  schaal laten glijden, wat limoenpartjes erop en zorgen dat je vlug aan tafel komt.

Geen opmerkingen: