dinsdag 19 juni 2012

Parmezaanburgers met limoen- aardappelwedges

Na een weekendje op Festival Mundial rond te hebben gehobbeld is het op maandag weer zelf aan de slag in de keuken.
Terwijl we naar Mundial liepen, dat overigens zijn 25 jarig bestaan vierde, realiseerden we ons dat het ook best de 25e keer kon zijn dat we gingen. Met de beste wil van de wereld kan ik me niet herinneren dat we ooit een jaar over hebben geslagen. Altijd waren we er wel even te vinden. Nu is dat voor ons ook vrij gemakkelijk omdat we in de buurt van het festivalterrein wonen. Regen kan je nogal snel weerhouden maar zodra het enigszins opklaarde was het hoppakee jassen aan, plu mee en gaan met die banaan.
Vroeger stonden er hele families te koken, surinaams, thais, indonesisch, afrikaans en noem maar op, tegenwoordig is dat allemaal vercommercialiseerd, best jammer maar de voedsel- en warenwet is natuurlijk wel behoorlijk aangescherpt en in veel gevallen ook niet meer dan terecht.
Lekker eten kun je er echter nog steeds en in de zon, op een grasveld omspoeld met muziek en mooie, interessante, gezellige mensen uit alle windstreken smaakt alles toch een stuk beter.

Vandaag een recept uit een Duits kooktijdschrift met de naam 'Lisa, Kochen und Backen' . Toen ik dat spotte in Düsseldorf  was mijn eerste gedachte dat zal wel niet veel zijn, zo'n dun verzamelblaadje voor 1,95. Een mens kan zich soms vergissen, hartstikke leuke recepten voor alledag staan er in en voor de taart en koekjesfanaten ... jullie kunnen je zoete hartjes ophalen hoor.
Maar eerst is het hartige hart aan de beurt met deze parmezaanburgers, in Duitsland noemen ze het frikadellen en ze zijn door mijn proefpanel helemaal goedgekeurd .
Erbij maken we aardappelwedges met olijfolie en limoensap.Voor de burgers/frikadellen heb je nodig:
450 gram hoh gehakt - 50 gram Semmelbrösel (grof paneermeel wat ook gebruikt bij het paneren van schnitzels) - 1 fijngehakt teentje knoflook - rasp van 1 biologische limoen - 50 gram geraspte Parmezaanse kaas - zout - peper - 2 el fijngehakte peterselie - scheutje olie - 2 el koud water.

Zo maak je het:
  • Vermeng alle ingrediënten behalve het scheutje olie met elkaar, kneed goed tot het een mooi geheel is. Maak er 4 burgers van.
  • Verhit een scheutje olie en bak de burgers/frikadellen op niet te hoog vuur ongeveer 7 minuten per kant.
  • Klaar :)
Misschien denk je nu 'moet er geen eitje in' want dat zijn wij eigenlijk heel gewoon maar nee er moet echt geen ei in. Het zijn heerlijke, smaakvolle, sappige burgers geworden.

De limoen- aardappelwedges:
  • Verwarm de over voor op 225 graden (200 hetelucht)
  • Schil per persoon 2 à 3 vastkokende flinke aardappels en snijd ze in de lengte in vieren.
  • Pers de limoen uit die je gebruikt hebt voor het rasp en vermeng 3/4 sap met 1 el olijfolie.
  • Giet het over de aardappels en hussel het lekker door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de aardappels er over uit.
  • 35-45 minuten bakken tot ze goudbruin zijn, 1 of 2x omscheppen.
Erbij aten we rucola met kerstomaatjes, een dressing gemaakt van 2 el witte wijnazijn met een tl honing, beetje zout en peper.Geen opmerkingen: