woensdag 20 juni 2012

Hartige taart met garnalen en courgette

Het is maar goed dat ik niet met pen hoef te schrijven, voor onze deur wordt namelijk de stoep opnieuw gelegd nadat de hele boel sinds vorige week open lag vanwege het vernieuwen van het riool.
Wat een herrie zeg, de lamp schommelde zostraks zelfs lichtjes heen en weer en in de tuin voelde je de grond onder je voeten zachtjes trillen.Gelukkig zijn ze bijna klaar.
Het zijn verder aardige mannen hoor die vrolijk meeblèren en fluiten met radio Hollandia, iets waar ik dan weer minder van gecharmeerd ben maar vooruit smaken verschillen. Zeer behulpzame mannen ook die ons met graagte hielpen om indien nodig de fietsen over de brug van onze tijdelijke slotgracht te zetten.
Humor hebben ze ook. Bij thuiskomst vanochtend vroeg ik of de plek waar ik mijn stalen ros had geparkeerd wel veilig was aangezien er eentje met een graafmachientje heen en weer aan het crossen was.
Maar natuurlijk mevrouw en anders hèdde straks toch unne schone vouwfiets...

Dit heeft verder niks met het recept vandaag te maken , op de slotgracht na wellicht, al heb ik daar niets zwemmends in aangetroffen. Behalve die goed in de smaak gevallen parmezaanburgers, stond er in de 'Lisa' nog iets wat mij meteen het uitproberen waard leek. Quiche, garnalen, meteen een kandidaat voor feestjes en buffetten.Je hebt nodig voor het deeg:
250 gram bloem - 140 gram roomboter - 1 ei - 1/2 tl zout

Zeef de bloem met het zout boven een kom. Snijd de roomboter in kleine vlokken en voeg het toe aan de bloem samen met een ei. Kneed er een soepel glad deeg van. Wikkel het in plasticfolie of doe het in een boterhamzakje en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Voor de vulling heb je nodig:
4 grote eieren - 250 ml slagroom - 150 ml crème fraîche - 50 geraspte parmezaanse kaas - 2 middelgrote courgettes - 1 el fijngeknipte dille - 400 g rauwe garnalen, gepeld - nootmuskaat - peper - zout

Klop de eieren los met de room en creme fraîche. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Knip de dille erdoor plus de parmezaanse kaas
Snijd de courgette in plakjes.

Afwerking:
  • Verhit de oven voor op 180 graden.
  • Vet een bakvorm van ongeveer 25x18 cm in.
  • Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap.
  • Bekleed je bakvorm met het deeg.
  • Leg de plakjes courgette dakpansgewijs op de bodem.
  • Giet het eier-roommengsel er over
  • Leg de rauwe garnalen er op.
  • Ongeveer 45-50 minuten bakken
  • Check of de vulling gestold is, zo niet nog even terug in de oven zetten . Daarna even laten staan.
  • Knip er nog wat extra dille over en verdeel de taart in 6 stukken.
In het recept wordt peterselie gebruikt, dat heb ik dus vervangen door de dille.Je kunt door het eimengsel ook een beetje citroensap doen voor een extra frisse touch. Citroentijm kan ook prima gebruikt worden.
De taart is heerlijk luchtig en met iets van een salade voldoende voor 6 personen als hoofdgerecht.


Geen opmerkingen: