dinsdag 8 mei 2012

Aardbeientrifle met aardbeienmunt

Dit recept is niet geschikt voor calorieën tellende mensen laat ik dat voorop stellen want het is een bommetje vol met mascarpone én slagroom. Maar af en toe moet dat toch kunnen, las je de volgende dag gewoon een balansdag in. Ik maak dit al heel wat jaren, meestal een grote schaal vol, geschikt voor 12 mensen en ook al zitten we met tien man aan tafel, de schaal is meestal na afloop geheel leeg.


Een tijdje geleden vertelde ik al dat ik aardbeienmunt ontdekte bij de kweker, iets waar ik echt nog nooit van gehoord had. Dacht ik eerst weer behoorlijk achter te lopen met mijn productkennis al gauw kwam ik er achter bepaald niet de enige te zijn. Gelukkig...
Het kleine plantje van toen voelt zich blijkbaar op zijn, of is het haar, gemak in onze tuin, het groeit welig. Tijd voor een eerste experiment, te beginnen met thee. Lekker hoor, maar waar is dat veelbelovende aardbeiensmaakje gebleven? De jonge blaadjes ruiken en smaken naar snoepjes, eenmaal getrokken in heet water kon ik het niet meer ontdekken, ja ergens heel ver weg op de achtergrond. Een volgende keer maar meer blaadjes erin mikken. Vond ik nu nog wat zonde, het plantje is dan wel gegroeid, nog niet dusdanig dat je eens lekker handenvol gaat oogsten. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen. 

Maar... ik heb het wel gebruikt in dit recept.

Je hebt nodig voor 6 à 8 personen:
500 gram aardbeien - 250 gram mascarpone - 250 ml slagroom - 2 à 3 el aardbeienjam - 24 lange vingers - scheutje limoncello of aardbeienlikeur of verdunde citroensiroop- paar takjes aardbeienmunt - klein schepje suiker.- een middelgrote langwerpige schaal

Zo maak je het:
  •  Ontdoe de aardbeien van hun kroontjes en snijd 3/4 in plakjes. Bewaar wat plakjes aardbei plus een stuk of 10 tot 12 hele aardbeien, afhankelijk van de grootte.
  • Klop de slagroom met een beetje suiker stijf.
  • Roer de mascarpone los met om te beginnen 2 el aardbeienjam en spatel het door de slagroom. Proef of je het zoet genoeg vindt, voeg anders nog 1 el jam toe.
  • Besprenkel de lange vingers met één van de smaakjes en leg er 12 op de bodem van de schaal.
  • Verdeel er 1/3 van het roommengsel over en beleg met aardbeienplakjes. Knip hier wat aardbeienmunt over.
  • Verdeel er weer 1/3 van het roommengsel over en bedek met de overige lange vingers die je ook weer besprenkelt.
  • Versieren met de achtergehouden aardbeien, nog wat aardbeienmunt er over knippen en een uurtje of twee afgedekt in de koelkast zetten.
Vervolgens in stukken snijden en smullen zonder aan de calorietjes te denken!Dit recept heb ik ingestuurd voor het Foodblog Event, een maandelijkse receptenwedstrijd onder foodbloggers met als inzet Eeuwige Roem. De winnaar valt de eer te beurt het volgende event te organiseren en het thema te bepalen. De winnares van de maand april was Caroline van Carolines Blog, een blog dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het thema dat zij koos voor het Foodblog Event van de maand mei was...3x raden... aardbeien.

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Dank voor je inzending, ik ga het recept vanavond plaatsen.
groetjes, Caroline

Simone zei

Ooo dit ziet er super lekker uit. Volgende keer Dan maar weer calorieen tellen..;)

Eetlust zei

Bedankt voor het plaatsen Caroline.
Simone, de dag erop leven we gewoon op water en brood of sla en tomaat :)

Es zei

Ik wil ook zo'n aardbeien munt plantje!
En je trifle ziet er heerlijk uit!

Eetlust zei

Mercikes Es :) En ga de munt maar gauw aanschaffen, kunnen we samen experimenten uitvoeren!