woensdag 11 april 2012

Lemon Layered Loaf; Limoenbrood in laagjes

Via Pinterest, het grote online plaatjesboek, ontdekte ik een heel intrigerend baksel; Lemon Layered Loaf, vrij vertaald limoenbrood in laagjes. Bij het woord limoen beginnen de oogjes al te glanzen. Tot mijn vreugde leidde de foto ook nog eens naar een recept en het schreeuwde me toe 'Maak me'.
Nou graag en Pasen stond ook nog eens voor de deur dus zodoende ging ik aan de slag met het limoenbrood. Een dag voor je je familie mag verwelkomen voor een brunch is het tijdstip enigszins riskant te noemen om met een nieuw en onbekend recept in de weer te gaan maar na de gelukte bagels en challah kon mijn zelfvertrouwen niet meer stuk.
Voor het deeg heb je nodig:
485 gram patentbloem - 165 ml melk - 1 vanillepeul - 2 eieren op kamertemperatuur - 50 gram boter - 75 gram fijne kristalsuiker - 5 gram zout - 4 gram instant gist

Voor de vulling heb je nodig:
Geraspte schil van 3 biologische limoenen - 100 gram suiker - 50 gram gesmolten boter - 1 el limoensap

Voor het glazuur heb je nodig:
2 flinke el zachte roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia) - 1 el limoensap - 75 gram poedersuiker

We beginnen met het brood:
 1. Vermeng in een grote kom 260 gram patentbloem met de suiker, het zout en de gist. Zet opzij
 2. Verwarm de melk met de boter tot de boter is gesmolten. 
 3. Voeg de vanille toe aan het melk/botermengsel
 4. Giet het al roerende in de kom en vermeng het goed tot je een zacht mengsel hebt.
 5. Voeg de eieren 1 voor 1 toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
 6. Nu kun je beetje bij beetje de rest van de bloem toe gaan voegen. Goed kneden. Zelf vind ik het altijd erg gemakkelijk om dat op een schoon werkblad te doen. Beetje je gedachten laten gaan onder het kneden... Het is een vrij kleverig mengsel, ik heb daarom onder het kneden iedere keer een klein beetje extra bloem erover gestrooid en net zolang gekneed tot het een soepel maar nog steeds wat kleverig deeg was. Oftewel tot het moment dat mijn vingers niet iedere keer onder het deeg zaten. Maak er een bal van.
 7. Vet een kom lichtjes in met wat olie, wentel de bal deeg om en om en dek af met een theedoek of ingevet stuk plasticfolie. Laat een klein uurtje rijzen.
Terwijl het deeg staat te rijzen gaan we verder met de vulling:
Rasp de schil van 3 biologische limoenen en vermeng het met 100 gram suiker. Zet opzij zodat het in kan trekken.
Smelt een paar minuten voor het rijzen gedaan is 50 gram boter in een pannetje of in de magnetron. Roer er 1 el limoensap door.

We gaan verder met het brood:
 1. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 x 40 cm. Bestrijk het met de gesmolten boter. Strooi er vervolgens het suiker/limoenrasp mengsel over.
 2. Snijd het deeg in de lengte in 5 repen en leg ze voorzichtig op elkaar.
 3. Snijd het gestapelde deeg over de breedte in 6 stukken
 4. Leg ze op hun kant in een ingevet broodblik. Waarschijnlijk zal het blik niet helemaal gevuld zijn maar dat is niet erg aangezien het nog een keer moet rijzen.
 5. Laat het afgedekt 25-30 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is. Het blik zal nu wel in zijn geheel gevuld zijn.
 6. Bak het brood ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
 7. Je kunt het brood het beste af laten koelen in het blik want als het nog warm en zacht is kan het uiteen vallen en dat zou erg jammer zijn!
Maak glazuur door de roomkaas, poedersuiker en limoensap met elkaar vermengen tot één geheel. Je kunt het er apart bij geven of erover verdelen. Deze glazuur blijft zacht.

Het resultaat is een overheerlijk  brood dat een beetje op suikerbrood lijkt  met een duidelijke limoensmaak wat weer voor een fris accent zorgt.

Zo komt het brood uit de oven
4 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Mmm... Zag 't limoenbrood al op Twitter voorbijkomen en was gelijk benieuwd! Ben net als jij gek op limoen dus ik moet dit recept maar eens op m'n to bake-lijstje zetten!

Eetlust zei

Zeker doen Kelly en laat tegen die tijd maar eens weten hoe en of het gelukt is en of je het ook zo lekker vindt natuurlijk :)

Anoniem zei

Dat ziet er lekker uit Els. Ook ik ben gek op de frisse smaak van limoen en citroen!

Eetlust zei

Ziet echt te overwegen het dit jaar weer te maken, is zo lekker!