donderdag 1 maart 2012

Bonte Bentheimer schouderkarbonade in tomaten-witte wijnsaus

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat schouderkarbonade niet mijn favoriete stukje vlees is, het is zelfs zo dat we het jaren niet gegeten hebben. Een maand of 3 geleden echter ontdekte ik een nieuwe kraam op onze zaterdagse markt en die kraam behoorde toe aan boerderij Sengersbroek.
Zij houden een bijzonder ras varken, de Bonte Bentheimer. De varkens leiden er een heerlijke leventje, worden gevoerd met biologische gerst en tarwe en bijgevoerd met paprika, eikels, aardpeer en tomaten. Daarbij dwarrelen ze lekker rond en krijgen alle kans om rustig te groeien. We weten allemaal, als het goed is, dat het vlees op ons bord niet in de vorm van een bal of karbonaadje geboren wordt , uiteindelijk wordt al het lekkers wat een varken te bieden heeft aangeboden aan de consument.
En wat een fantastische kwaliteit, daar betaal ik graag iets meer voor. Mochten jullie ooit in de gelegenheid zijn om iets bij hen te kopen, probeer dan zeker de droge worstjes oregano en rozemarijn-knoflook, heerlijk zijn die evenals de pâté en de ham en... en... (Nee ik word hier niet voor betaald, dit is een spontane lofzang)
Je hebt nodig:
4 schouderkarbonades - 1 ui - 1 teentje knoflook - 1 glas droge witte wijn - 1 klein blikje tomatenpuree - 50 gram spekblokjes - 1 bakje champignons - tijm - zout en peper - klein schepje suiker

Zo maak je het:
 • Wrijf de karbonades in met zout en peper
 • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 • Een koekenpan goed verhitten. Doordat een schouderkarbonade goed dooraderd is hoef je eigenlijk geen boter te gebruiken, althans in dit recept. Leg het in de pan en bak aan beide kanten bruin.
 • Haal de karbonades uit de pan en leg het zolang op een bord
 • Bak de spekblokjes uit in dezelfde pan en voeg champignons, ui en knoflook toe en bak 5 minuutjes mee.. 
 • Schep het uit de pan en hou apart.
 • Bak in de pan nu even de tomatenpuree en roer los met de witte wijn, voeg ook wat tijm toe en eventueel een scheutje water. Leg de karbonades erin en stoof het zo'n 40 minuten op laag vuur. Af en toe even keren en/of wat extra water toevoegen.
 • Voeg 5 minuten voor het einde het spek/champignon/ui mengsel toe.  Vervolgens even proeven en indien nodig op smaak brengen met nog wat peper en een klein schepje suiker.
 • Karbonades op borden leggen en de saus erover verdelen.

Mooi vlees of niet?

  Geen opmerkingen: