donderdag 26 januari 2012

Eetlust ontdekt Sucuk
Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik het gezien of gegeten had. Sucuk, een gekruid knoflookworstje uit onder meer Turkije.

Mijn dochter, die nogal eens in die contreien verblijft, bracht het voor me mee. Nu word ik altijd erg blij van nieuwe producten en zeker van zulke smakelijke.
Het wordt gemaakt van 100% rundvlees al heb ik gelezen dat het in Kazachstan ook gemaakt wordt van paardenvlees, voor die laatste optie bedank ik hartelijk, al zou ik me af kunnen vragen wat nu het verschil is tussen het eten van koe of het eten van paard. Een gevalletje van 'Het zit tussen de oren' ben ik bang.

Dochterlief vertelde me dat ze sucuk ( je schijnt het uit te spreken als soedjoek) bij het ontbijt eten in combinatie met gebakken eieren, eigenlijk zoals wij bacon, spek of ham gebruiken. De sucuk wordt in plakjes of stukjes gesneden en gebakken.
Bij worst denk ik ook vaak aan een lekker stukje om zo uit het vuistje weg te happen maar dat schijnt uitermate ongewoon te zijn.
Natuurlijk heb ik wel even een plakje geproefd en kwam tot de conclusie; wie van chorizo houdt, houdt ook van sucuk, het zit qua smaak tussen de ook al zo lekker pepperoniworst en chorizo in..Sucuk is misschien iets minder pittig, tenminste als je het zo eet, eenmaal gebakken komen alle kruiderijen vrij en smaakt het veel pittiger.

Je bakt het net als chorizo, olie of boter toevoegen is totaal overbodig.
In het weekend heb ik het gemaakt zoals me verteld was, met een gebakken eitje dus. Eergisteren maakte ik een kruidige zoete pilav en bakte daar ook een aantal plakjes worst bij. Erg lekker, het ietwat zoetige van de rijst in combinatie met het pittige worstje.
Verder lijkt het me ook heerlijk op de pizza, kun je er mooie hartige taarten mee maken, of in een zuurkoolschotel stoppen, jaja de ideetjes borrelen op.

De sucuk heeft zijn intrede gedaan bij Eetlust en gaat volgens mij nooit meer weg.

2 opmerkingen:

Es zei

Ik wilde ook nooit paard eten. Ik rij erop. Later bedacht ik me dat het het enige stukje vlees is dat een goed leven heeft gehad.
Enfin.
Het ziet er lekker uit. Ik zie ze regelmatig liggen maar nam ze nooit mee. Ook een 'gevalletje tussen de oren' ben ik bang. Nu weet ik wat ik kan verwachten en zal ik zonder vrees deze worst ook eens meenemen!
Bedankt!

Eetlust zei

Je kunt het met een gerust hart proberen Es, is echt super lekker! Ben benieuwd hoe je het vindt.