dinsdag 8 juli 2014

Garnalen in luchtig beslag met prei en rode peper

Zin in garnalen. Daar heb ik regelmatig last van. Zeker zo in de zomer wanneer je lekker buiten kunt eten. Gebakken of gegrild met flink wat knoflook, rode peper, een gulle scheut olijfolie en kruidige limoen. Brood erbij, bak sla, je krijgt me zo snel tevreden.
Nu is het dan wel zomer maar om gisteren ons maaltje in de buitenlucht op te peuzelen was niet zo uitnodigend. Maar die garnalen moesten er komen.

Dus maakte ik een beslag zo licht als een veertje. Pelde garnalen en sneed geurige prei in hupse repen.
Greep wat vrolijke pepers uit de mand om ze fluitend fijn te hakken. Als je nu niet zo dol bent op dit pittige gedoe, vervang de rode peper dan gerust door een rode (punt)paprika.
Smaakt er niet minder om alleen anders. En trouwens, de hitte van de Spaanse peper zit voornamelijk in het zaad, verder valt het best mee. Neigt zelfs naar wat zoet. Of we zijn inmiddels immuun dat kan ook.



Voor 2 à 3 personen heb je nodig:

18 grote rauwe garnalen - 3 prei - 3 Spaanse rode pepers - 1 teentje knoflook - stukje gember van ongeveer een cm - 2 el sojasaus - 1 el azijn - 1 eiwit - 1 el plus een beetje maizena - 1 el witte wijn of water - arachide of zonnebloemolie

Zo maak je het:

Pel de garnalen en maak een inkeping over de lengte van de rug. Trek de darmkanaaltjes eruit. Gaat heel gemakkelijk door er even de punt van je mes onder te zetten.
Dep de garnalen goed droog. Helemaal als je garnalen uit de diepvries hebt gebruikt. Leg ze afgedekt tussen twee laagjes keukenpapier op een bord in de koelkast tot gebruik.

Maak de prei schoon. Verwijder een beetje afhankelijk van de dikte de buitenste twee lagen. Snijd iedere stengel in 4 stukken. Halveer ze overlangs. Spoel onder koud water om zandresten te verwijderen en laat uitlekken in een vergiet. Dep ook de prei daarna goed droog.

De pepers mogen ook gehalveerd worden. Zaad eruit halen. Eventueel wat laten liggen voor extra pit.
Teentje knoflook snipperen. Stukje gember even schillen en vervolgens fijnhakken.

Klop het eiwit goed schuimig met de maizena en de witte wijn cq het water.

Verhit  in een niet te grote pan een centimeter of twee olie tot 180 graden. Haal de garnalen met chopsticks of een vork door het beslag en bak ze goudbruin. Als je een vork gebruikt, niet in de garnalen prikken maar de vork als een lepel gebruiken. Het overtollige beslag kan er zo ook gemakkelijk af lopen.
Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Voor de prei een wok of koekenpan goed heet laten worden en dan pas een scheutje olie toevoegen. Roerbak hierin de prei, pepers, knoflook en gember. Blus af met sojasaus en azijn. Garnalen erbij, nog even snel door elkaar husselen en tot slot in een schaal laten glijden.

Serveren met rijst.


2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

mmmmm dat klinkt lekker, met de garnalenliefhebbers hier in huis zal ik dit eens gaan proberen. Laat je wel weten wat ze ervan vonden...

Eetlust zei

Vol verwachting klopt mijn hart... :-) Ben benieuwd, ik lees het graag Anita!