donderdag 19 juni 2014

Maissoep met peterselie

Een wedstrijd om zes uur met Nederland in de hoofdrol dat betekent voor de buis eten. Of het nu verstandig is om soep te serveren tijdens een WK-wedstrijd weet ik eigenlijk niet. Ik nam de gok en gelukkig liep het goed af. Geen rondvliegende lepels met dito spattende soep. Zul je net zien, de lepel zweeft richting mond, er wordt gescoord, hoera met een grote armwuif....
Nog een gruwelijker scenario als je met kom en al opspringt. Je moet er niet aan denken. Emmer en dweil hoefden hun plaats in de bijkeuken niet te verlaten.

Om een beetje in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven maakte ik licht zoete maissoep. Je maakt je kinderen er vast ook blij mee. Voor wat extra smaakcontrast bestrooide ik het nog met ringetjes groene peper, laat dat dan maar achterwege. Alhoewel, je hebt kinderen die hun hand er niet voor omdraaien.

Achterlijk simpel om te maken. Zit je in ieder geval op tijd klaar voor de wedstrijd.Je hebt nodig:

Blik maiskorrels van 300 gram (uitlekgewicht 285) - 1 flinke ui - 1 teentje knoflook - 110 ml melk - 750 ml kippen-of groentebouillon - 25 gram boter - 25 gram bloem - 4 el gehakte peterselie - 1 à 2 groene pepers - nachos - blender of staafmixer

Zo maak je het:

Laat de mais uitlekken in een zeef. Snipper de ui en knoflook. Doe dit trio in een blender samen met de melk. Pureren tot een homogene massa. Dit gaat ook heel gemakkelijk met een staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, een beetje structuur in de soep is altijd wel aangenaam. Houd je daar niet van dan moet je het nog even zeven. . Ik vind het niet nodig maar iedere mens steekt anders in elkaar.

Smelt in een pan de boter. Voeg bloem toe en vermeng dit met de boter. Laat een minuut of drie zachtjes garen.
Roer er nu met een garde om en om met kleine beetjes bouillon en maispuree door. Echt goed roeren, ook langs de zijkanten om klontjesvorming te voorkomen. Halverwege kan alles er in één keer bij.

Voeg nu ook de fijngehakte peterselie toe.

Breng aan de kook. Laat het nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen en klaar is uw soep!

Bestrooi met ringetjes groene peper en/of stukjes nachochips. Je kunt de nacho's er ook apart bijgeven, blijft het knapperig.


Geen opmerkingen: