donderdag 15 mei 2014

Frittata met erwtjes en geitenkaas

Italiaanse frittata, Spaanse tortilla, boerenomelet, het is allemaal bij benadering hetzelfde. Goedkoop, voedzaam en een geweldige restjes opslurper. Aardappels over? Kan erin. Pasta, groente, kaas, stukjes worst. De eieren vinden het allemaal prima.
Stiekem vind ik het ook een bijzonder gemakkelijk gerecht voor inspiratieloze dagen. Salade erbij, goed stuk brood en je hoort niemand klagen.
Pimp het nog eens op met een flinke hand rucola, wat verse kruiden, paar drupjes olijfolie en het ziet eruit of je je vreselijk uitgesloofd hebt daar achter die potten en pannen. Nou poeh, ben er nog moe van.

Erwtjes had ik nog in de diepvries liggen. Geitenkaas in de koelkast, van de plak die ik kocht om te gebruiken voor de courgetterolletjes had ik lang niet alles nodig. Dan is de keuze niet zo moeilijk he.

Er zijn een paar manieren om deze omelet te maken. Meestal wordt de ene kant gebakken, gaat er een bord op, omdraaien en weer in de pan laten glijden. Ik vind dat maar gehannes, zeker als het een grote dikkerd is. Ben altijd bang dat ie van het bord glijdt met alle gevolgen van dien.
Dus leg ik er of een deksel op, zet het vuur niet al te hoog en laat zo de bovenkant ook stollen. Of ik schuif de koekenpan nadat de onderkant van de frittata al gestold is de oven in. Graadje of 150, minuut of 10. Gaat uitstekend.
Dus kies maar.



Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 mensen als hoofdmaaltijd en voor 3 à 4 als lunch. Heb je nog andere hapjes zoals wij afgelopen zondag dan is het een kwestie van in kleine puntjes snijden. De volgende dag smaakt het koud ook prima.

Je hebt nodig:

5 grote eieren - 200 gram erwtjes (diepvries of nog beter vers) - 1 sjalotje - 100 gram zachte geitenkaas met wat pit - peper en zout -
handje rucola - paar blaadjes munt - een spriet of 5 bieslook - paar druppels olijfolie

Zo maak je het:

Blancheer de erwtjes even in kokend water en laat uitlekken. Snipper het sjalotje.
Eieren goed luchtig kloppen met peper, zout en een klein scheutje water. Snufje gemalen chilivlokken vind ik ook altijd lekker.

Verhit in een niet te grote koekenpan een scheutje olijfolie en een klontje boter. Fruit het sjalotje. Erwtjes erbij, husselen en over de bodem verdelen.
Eimengsel erover gieten, leg er stukjes geitenkaas op en nu maar laten garen. Niet te hoog vuur.
Zodra je de onderkant met een spatel al op kunt tillen zet je er een deksel op of schuif je het in de oven tot de bovenkant gestold is.

Als je koekenpan een kunststof steel heeft is het wel handig die even in te pakken met alufolie voor het de oven in gaat.
Laat op een bord glijden en snijd in punten. Rucola, geknipte bieslook, beetje munt in het midden,drup er wat olijfolie over en voilà.

4 opmerkingen:

Tineke zei

Oh, wat ziet dit er lekker uit zeg! Het water loopt me in de mond :-))

Eetlust zei

Dank je wel Tineke! Maar snel maken dan en ik lees uiteraard heel graag wat je ervan vindt :)

Antoinette Coops zei

In de oven! Briljant!

Eetlust zei

Werkt perfect! Doe bijna niet anders meer. Met deksel op pan is ook een fijne :-)