dinsdag 22 april 2014

Over vlechtbroden en overmoed

Met een brunch in familiesferen op komst vliegen de ideeën altijd door mijn hoofd. Sommige Huize Eetlust klassiekers mogen niet ontbreken. Beenham! Bagels! Daarnaast ruimte voor nieuwigheden. Sommigen gaan van tevoren uitgebreid oefenen om zo een prachtig baksel te kunnen presenteren. Ik ben wat dat betreft een beetje eigenwijs en vertrouw soms iets teveel op mijn kunnen.

De bedoeling was om vlak voor Pasen met een aantal andere bloggers een workshop 'vlechtbroden' bij Levine te volgen. Wegens omstandigheden kon dat helaas niet doorgaan maar er moest en zou zo'n feestelijk brood op tafel komen. Kijk vlechten met drie strengen is een eitje. Hebben we als het goed is allemaal ooit geleerd maar met zes of acht.... Dat is in mijn ogen alweer ingewikkeld geknutsel. Komt misschien ook omdat ik niet zo van het fröbelen ben.
Met een tekening voor mijn neus, echt dat riekte al naar wiskunde met a over f, f over a, e over a en zo verder. Die knobbel bezit ik niet gezien mijn uiterst bedroevende resultaten op de middelbare school, alle bijlessen ten spijt.
Reepjes papier brachten uitkomst en werkelijk het begon zo maar te dagen. Zelfs zo zeer dat me iets overmoedigs bekroop.

Aan de slag met het echte werk. Na het kneden en rijzen kon het vlechten beginnen. Deeg in 6 gelijke stukken verdelen en strengen rollen. Bovenkant verbinden en hoppa a over f, f over a, of was het nu andersom. En ze liggen helemaal niet over elkaar. Opnieuw en warempel daar gingen ze. Nog even kijken hoe de onderkant moet aangezien de strengen dan inmiddels veel te kort zijn om over elkaar heen te leggen. Aha zoiets. Een stap achteruit, kijken, nog eens kijken. Heb ik dat gedaan? Trots!Nog anderhalf rijzen en dan lekker de oven in. Heb ik straks even iets moois voor de paastafel.

En wat doen trotse mensen die ook op Twitter te vinden zijn? Juist, die maken een fotootje en gooien het erop. De oohs en aahs stroomden binnen. Mijn zelfvertrouwen zwol verder aan. Glunderend stapte ik door ons huis,Prachtige tweede rijs. De oven opgestookt. Voorzichtig schoof ik het erin. Deurtje dicht. Nog net niet ademloos op mijn knieën voor het glas. De tijd kroop voorbij. Eindelijk, eindelijk was daar het grote glorieuze moment.

.....????? @#$!!!


Bam! Daar sloeg mijn trots aan diggelen. Een helft ontploft. Wat is dat nou? Wat heb ik verkeerd gedaan!!
Te warm, toch niet genoeg gerezen, te strak gevlochten? Boehoe. Dit was niet de bedoeling. Mannin van baksels.net schoot te hulp met tips. En die gaan we binnenkort maar eens opvolgen. Zo zie je maar weer wat er gebeurt met overmoedige koekenbakkers.

Kleine troost, de smaak was heerlijk. Zodra het perfect uit de oven komt krijgen jullie het recept. Met bouwtekening :)

9 opmerkingen:

Iris zei

Wat ziet hij er prachtig uit, ook met een klein scheurtje erin. Mooi door imperfectie ;-) Ik hoop dat hij er niet minder om gesmaakt heeft.

Eetlust zei

Ah dank je Iris. Het scheurtje is een flinke scheur hoor:) Maar het smaakte inderdaad prima. Gelukkig!

Antoinet zei

Op tafel op een mooi servetje leggen. Puntje van dat servetje bevallig over de scheur draperen en je hebt een wonderschoon brood op tafel. ;-)

Eetlust zei

Dat had ik moeten doen Antoinet! Ga het onthouden voor een volgende keer al hoop ik dat die niet te vaak voorkomen :)

marleen zei

Wat zal het lekker geroken hebben. En ik vind het nog steeds heel knap! Nu is het gewoon een lekker breekbrood geworden. Juist uitnodigend om lekker te scheuren ;-)

Eetlust zei

Het rook lekker en smaakte goed dit uhhh scheurbrood :) Dank je Marleen!

Eslem zei

Ahhh dat is echt jammer. Maar hij zag er wel echt prachtig uit! Ben benieuwd naar het uiteindelijke recept!

Maaike zei

OOooh, wat jammer Els!

Hij zag er zo prachtig uit, je had het zo netjes gedaan! Daar kon toch alleen maar een prachtig brood uit voort komen...! Oh, wat moet jij je even rot hebben gevoeld...!

Fijn dat hij in ieder geval heerlijk was! :)

Ben benieuwd hoe snel er een pracht-exemplaar uit de oven komt!

Eetlust zei

Ha Eslem en Maaike! Ja dat was echt even een moment van grmmbl en wat gestampvoet. Had 'm niet aan zien komen :( Maar goed, ook dat hoort erbij dus gewoon nog een keer. Bedankt voor jullie reacties!