vrijdag 25 april 2014

Hartige taart met raapsteeltjes (Foodblogswap april 2014)

Raapsteeltjes, ik vind deze lentegroente echt heel erg smakelijk. Hoort net als de waanzinnige asperge helemaal bij dit seizoen. En voor je het weet zijn ze weer verdwenen.
Op het blog van Marleen, Eten uit de volkstuin, zag ik deze lekkere hartige taart. Marleen heeft een jaloersmakende volkstuin waar ze met veel liefde en passie over schrijft.
En een foto's jongens! Prachtig! Je krijgt meteen de neiging je tuin om te spitten en te verbouwen tot giga kweekbak.
Het liefst is ze de hele dag in haar tuin in de weer. Naast recepten vind je op Eten uit de volkstuin ook handige moestuintips waar ik nog wel eens gluur. Al is mijn 'moestuin' beperkt tot een kruidencollectie en dit jaar hopelijk heel veel pepers en tomaten. Maar daarover een andere keer meer.
Stiekem droomt ze wel eens van het hebben van een foodtruck, je weet wel zo'n kekke wagen van waaruit je lekkere hapjes kunt verkopen. Gemaakt met de producten uit haar moestuin natuurlijk. Mocht die droom ooit uitkomen dan ga ik graag eens mee op stap.

Voor de Foodblogswap van deze maand gleden mijn ogen  hebberig door haar receptenindex.Want yes! Gekoppeld aan één van mijn favoriete blogs, hoera, mazzel! De keuze voor  raapsteeltjes was niet zo moeilijk getuige het begin van dit blog. Raapsteeltjes in combinatie met verse mierikswortel was Marleens bedoeling. Zeg mierikswortel en ik zeg hallooo. Heerlijk spul. Verse heb ik natuurlijk weer niet, wel in een potje. Na het maken constateerde Marleen dat die fijne pittige smaak van de mierikswortel verdwenen was. Dat schijnt te maken te hebben met het verwarmen. Gossie da's nou weer jammer. Toch schepte ik wat mieriks door de vulling. Marleen heeft gelijk, we proefden er niks van, nou... heel ver weg... zo'n ietsiepietsie... een hintje. Maar in ieder geval zo weinig dat je het inderdaad maar weg moet laten.




Voor de taart heb je nodig:

Een lage taart/quichevorm van zo'n 22 cm doorsnede.

200 gram bloem - 100 gram koude roomboter - 1 ei - snufje zout - maximaal 1 el water.
300 gram raapstelen - 3 lenteuitjes - teentje knoflook - paneermeel of 1 beschuit - 4 el geraspte parmezaan -200 ml slagroom - 3 eieren - peper en zout

Zo maak je het:

Vermeng de bloem met in kleine stukjes gesneden roomboter plus een mespuntje zout en maak er een kruimeldeeg door met je vingertoppen de boter en bloem met elkaar te vermengen tot je mooie kruimels hebt. Je kunt natuurlijk ook je keukenmachine plus pulseknop gebruiken.
Meng er een ei door. Het is nu zaak er vlotjes een deegbal van te maken. Ik stort de inhoud van de kom op het werkblad, veeg de hele boel bij elkaar en druk het zachtjes tot een bal. Voeg ietsje water toe als het te droog is. Ik maak dan gewoon mijn handen even vochtig, dat is vaak al genoeg.
Pak de deegbal in wat folie of een boterhamzakje en leg minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Vet je vorm in.
Rol het deeg uit op een met wat bloem bestrooid werkblad. Bekleed je vorm en strooi wat paneermeel of een fijngemaakt beschuitje over de bodem. Verdeel de geraspte kaas erover.

Snijd de lenteuitjes in stukjes van een centimeter

Grijp je raapsteeltjes, verwijder een centimeter of 10 van de onderkant.De raapsteeltjes even lekker wassen.
Stoom ze in ongeveer 3 minuten zacht. Als je nu geen stoompan hebt dan breng je in een pan waar je vergiet op past water aan de kook. Vul de pan voor de helft met water. Zodra het kookt zet je het vergiet met de raapsteeltjes erop, bedekt het met de deksel van de pan en voilà.
Raapsteeltjes zacht en wat geslonken? Vuur uit, deksel eraf en het vergiet eraf halen anders garen ze door.
Pers een teentje knoflook uit en vermeng het met de raapsteeltjes.

Raapsteeltjes en lenteuitjes erop leggen.
Klop de room met de eieren tot een egale massa. Breng op smaak met een snufje zout en lekker wat gemalen peper.
Giet het mengsel over de taart en zet  30 tot 40 minuten in de oven tot de taart gaar is.

Verdeel in puntjes en geef er een fijne salade bij.



Bedankt Marleen voor het heerlijke recept. Tot gauw!

Ook ik kreeg bezoek en wel van Hazel van Cookie Cottage. Je vindt daar veel zuivelvrije recepten. Toch koos ze mijn kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven en gaf er een leuke draai aan. Hier kun je haar variant bekijken.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een leuk en vrolijk stukje! Lekker hé, die raapsteeltjes. Ik heb weer een tweede ronde gezaaid. Thanks voor je lieve woorden! En tot snel!
Marleen

Eetlust zei

Heerlijk zijn ze, Misschien ook omdat ze er relatief maar kort zijn net als de asperge. Hoort echt bij deze tijd van het jaar! En.. graag gedaan :-)

FOOD by Dila zei

Ik heb eigenlijk nog nooit raapstelen gegeten, benieuwd hoe het smaakt!

Eetlust zei

Hop naar de markt, groenteboer of super dan maar :) Echt de moeite waard, ook heerlijk om rauw door een stamppotje te doen.