donderdag 6 maart 2014

Chocolademoussetaart

Gisteren liet ik op de Facebookpagina al een plaatje zien van de taart die toen nog niet zo lang uit de oven was. Dat vonden de kijkers wel aardig geloof ik, stelletje zoetekauwen! Waarbij ik vrolijk grijnsde want dat verwachtte ik al een beetje. Ik zal er overigens geen taart meer om gaan bakken dan weten jullie dat alvast.
Maar deze is zo goed, ik kan hier weer tijden op teren. Zijdezacht, smeuïg en nog een beetje vochtig zonder modderig te zijn. Een taart zonder bloem maar wel veel eieren, zes om precies te zijn en ook nog eens au bain- marie gebakken. Het recept komt uit het fantastische  boek 'New York, recepten uit de Big Apple'. Eén van mijn leukste aanwinsten uit 2013.

Zoonlief kreeg afgelopen dinsdag al een stapeltje pancakes op zijn bord om de laatste carnavalsvermoeienissen uit te bannen en weer helemaal op krachten te komen. Dat lukte aardig, lunchen was niet nodig constateerde hij wederom. Gewapend met de overgebleven pancakes vertrok hij weer Nijmegenwaarts.
Ons meisje schoof gisteren aan. Even samen eten en tijd nemen voor een goed gesprek. Over het leven en alles wat daarbij hoort. Ze was verdrietig, niet om zichzelf maar om een ander wiens wereld ineens finaal op de kop staat. Dat snijdt door haar ziel. Warme armen en troostrijk voedsel zorgen voor een klein zonnetje.
Chocoladetaart voor een smile. Dat is pas superfood!



Je hebt nodig:

300 gram pure chocolade van minimaal 70% - 2 el cacaopoeder - 125 gram roomboter plus extra om de vorm in te vetten -  6 eieren - 100 gram fijne tafelsuiker - 150 ml room - 1/2 tl vanille extract -  springvorm van 24 cm.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht), anders op 170 graden.

Breek de chocolade in stukjes en doe het in een kom met 125 gram boter en 2 el cacaopoeder. Smelt de chocolade al roerende  au bain - marie of in de magnetron . Bij gebruik van de magnetron iedere 30 seconden even doorroeren. Pure chocolade behoudt lang zijn vorm maar laat je daar niet door misleiden.  Herhaal dit tot de chocolade bijna helemaal gesmolten is. Roer dan tot je een glanzende zijdeachtige massa hebt. De warmte zal de laatste stukjes doen smelten als sneeuw voor de zon.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een snufje zout en 50 gram suiker in een brandschone kom tot een stijve massa. Ik pak altijd een glazen kom, nooit problemen..
De dooiers mix je met de room en de andere 50 gram suiker luchtig
Vermeng het eigeelmengsel met de chocolade en schep er vervolgens de eiwitten doorheen. Niet te hard roeren maar met een spatel rustig omvouwen. Scheppen met grote halen.

De springvorm van buiten goed inpakken in aluminiumfolie. Gebruik meerdere lagen zodat er geen water in je vorm kan lopen.
Vet de vorm vervolgens dik in met boter en bestrooi het met wat suiker terwijl de je de vorm rond draait. Bodem en zijkanten moeten bedekt zijn met een dun laagje suiker.
Schep nu het chocolademengsel in de vorm, strijk het glad en tik de vorm 1x op het aanrecht.

Zet de vorm in een braadslede of andere grote schaal en vul het met kokend water tot 3/4 van de hoogte van de springvorm.
Bak 50 à 60 minuten. Controleer of het gaar is door een sateprikker in het midden van de taart te steken. Komt het er droog uit dan mag de vorm uit de oven.
Haal de springvorm uit de braadslede, verwijder de folie en laat het 5 minuten staan. De rand van de springvorm eraf en de taart af laten koelen tot minimaal lauw.

Zet er een bord op en draai de taart om. Nu kun je de bodem van de springvorm voorzichtig los halen. Heb je meteen een mooie bovenkant :-)

Snijd in kleine puntjes en geef er slagroom bij of zoals ik deed slagroom bestrooid met wat geraspte kokos.

Bron: New York, recepten uit de Big Apple

2 opmerkingen:

Antoinette zei

Ja, dat is pas superfood... Een knuffel voor de ziel. Brava la mamma en ik vind het ook een hele mooie foto!

Eetlust zei

Ah dank je, het wordt nog eens wat ;-) Deze mama is heel blij met haar grut!