maandag 17 februari 2014

Nostalgisch koken 2: Magdalenakoekjes uit Bak met plezier!, Een receptenboek van Dr. Oetker

Mijn ogen zagen een Dr. Oetker workshop voorbij schuiven. Daar gaat mijn hart niet als een razende van tekeer. Met behulp van de praktisch kant- en - klaar bakmixen een taart fröbelen of brownies, het is aan mij niet besteed. En nee ook niet als ik frequent zou bakken. Dan al helemaal niet.
Maar er ging wel een lampje branden in mijn brein. Een lampje die mij naar de boekenkast deed snellen. Want had ik niet? Jazeker. Het boekje 'Bak met plezier!" van Dr. Oetker, ooit te koop voor het mooie bedrag van 2 gulden. Ik gok dat het uit de jaren zestig van de vorige eeuw stamt. Het prijkte in de boekenkast van mijn moeder. Uit dit boekje bakte ik vroeger de kerstkoekjes.
De enige Dr. Oetker producten die hierin voorkomen zijn vanillesuiker, bakpoeder en puddingpoeder. Plus maïzena en zelfrijzend bakmeel. Verkoopt Oetker die laatste twee eigenlijk nog wel?

Geen foto's in kleur maar zwart-wit, dat is nog eens uitnodigend!Maar goed, je had tenminste een idee hoe het eruit moest zien, ook al wat waard.
Met deze negende druk steeg het aantal exemplaren tot ver boven de 750.000, daar droomt menigeen tegenwoordig nog slechts van.
Veel basishandelingen worden uitgelegd aan de hand van stap voor stap foto's, dat zal veel bakkers van nu plezier doen. Tevens krijg je uitleg waarom je het zo moet doen en niet anders. Ook al fijn.

Tijd om het stof eraf te blazen en een receptje te zoeken.  Magdalenakoekjes, dat leek me wel wat. Alle ingrediënten in huis dus aan de slag.
Het deeg wordt dun uitgestreken op een bakplaat, gebakken en vervolgens in stukjes gesneden. Daar had je het al, een bakblik van die afmeting, namelijk 32x45 cm, heb ik helemaal niet. Ja, een aardewerken ovenschaal maar ja, maar ja kan dat ook? Dit soort twijfels krijg je dus als je maar zelden koekjes, cake of taart bakt zoals u ziet. Dan maar roeien met de aanwezige riemen en mijn blik van 28x18,5 cm tevoorschijn getoverd. Krijg je dikkere koekjes, niks mis mee. Inderdaad, smeuïge vierkantjes in plaats van rechthoekjes, voortreffelijk van smaak. Toch maar eens wat extra rechthoekige bakblikken in verschillende formaten aanschaffen.Je hebt nodig:
150 gram zachte  roomboter - 150 gram suiker - 150 gram bloem - 8 gram vanillesuiker of zelfgemaakte - 2 gram bakpoeder - 1 ei - 1 eiwit - 1 eidooier - mespuntje zout - 50 gram geschaafde amandelen. Om te bestrijken: een 1/2 eidooier losgeklopt met een klein beetje melk of water.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vermeng de suiker met de vanillesuiker
Zeef de bloem samen met het bakpoeder.

Roer of mix de boter tot room. Voeg lepel voor lepel al roerende de gemengde suiker toe.
Meng de eidooier erdoor plus een mespuntje zout. Dan het eiwit en de halve eidooier. Aangezien je nog wat dooier nodig hebt om te bestrijken, klop ik 1 dooier los en goet bij benadering de helft erbij. De andere helft apart zetten voor straks.

De bloem spatel je nu met een paar eetlepels tegelijk door het beslag. Vooral niet alles tegelijk want dan zie je eruit als een sneeuwpop, ik waarschuw maar even.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Schep het deeg erin en strijk het met een spatel gelijkmatig uit. Bestrijk met het restje eidooier en strooi er de amandelen over. Druk lichtjes aan.
Schuif het in het midden van de oven en bak in 25 ~30  minuten lichtbruin en gaar.
Haal uit de oven, til het bakpapier met de koek eruit en snijd in vierkantjes. Af laten koelen op een rooster.Gebruik je een groter bakblik waardoor de koekjes dunner worden dan zijn ze waarschijnlijk na een klein kwartiertje goed. Bijtijds controleren dus!

Zal ik een volgende keer eens een hazelnootkrans bakken of een bijensteek, janhagel? Dit boekje heeft zijn nut weer bewezen. zo zie je maar ouderdom zegt niets, zolang de recepten maar kloppen.

Bak met plezier!, Een receptenboek van Dr. Oetker - 9e druk - Inhama NV - 96 blz.


2 opmerkingen:

Nell zei

Niks mis met oude receptenboekjes. Tenzij je de andijvie ten minste anderhalf uur moet koken en moet binden met maizena, arghhhhh Dit koekje ziet er ouderwets lekker uit. Punt.

Eetlust zei

Dan pas ik het meteen aan :) O horror! Maar dees kuukskes zijn helemaal van deze tijd hoor Nell