woensdag 5 februari 2014

Casarecce Siciliane met venkel, tomaat en worst

Vorige week maakte één van de vriendinnen een heerlijke venkeltaart als onderdeel van ons 'Winterwalk' diner. Weer realiseerde ik me hoezeer ik deze groente waardeer. Dat licht anijzige haal je er altijd uit. Een beetje een opschepper is het ook, want al hak je een paar plakjes ragfijn voor door een salade, hij piept er altijd bovenuit. Rauw of gestoofd of in de soep, in de wok, stukjes bij de mosselen, kom maar door!
Ook met pasta gaat het uitstekend samen plus enkele tomaten, stukjes al dan niet venkelworst, wat witte wijn en een scheutje room. Er is zo weinig voor nodig om rap een bijzonder smakelijke maaltijd op tafel te toveren.
Ook maken?
Dit heb je nodig, het is voldoende voor 3 personen:

200 gram Casarecce Siciliane of andere pasta - 1 venkelknol - 1 niet al te grote ui - 4 tomaten - 1 teentje knoflook - 3 saucijsjes of venkelworstjes - 1 glas droge witte wijn - 125 ml room - 1/2 rundvleesbouillonblokje - scheutje olijfolie - wat Parmezaanse kaas

Doen:

Verwijder de onder- en bovenkant van de venkelknol, snijd het in plakjes en vervolgens in reepjes.
Snipper de ui en knoflook. De tomaten halveren en in plakjes snijden.

Zet water op voor de pasta.

Haal de velletjes van de worstjes en bestrooi het worstvlees eventueel nog met wat gemalen venkelzaad.
Bak ze in een scheutje olijfolie terwijl je ze met een spatel of houten lepel in stukjes drukt. Zodra ze gaar zijn haal je ze uit de pan en zet het even apart.

In dezelfde pan bak je de gesneden venkel en ui op niet al te hoog vuur gedurende vijf minuten. Knoflook erbij en nog een paar minuutjes zachtjes bakken. Tomaten erbij, half bouillonblokje en afblussen met de witte wijn. Laat het nu met deksel op de pan een kwartiertje sudderen.

Ga ondertussen aan de slag met de pasta.

Na het sudderen de room erbij gieten, doorroeren en vijf minuten zachtjes laten pruttelen. De deksel hoeft nu niet op de pan. Voeg de worst weer toe, warm goed door.

Verdeel de pasta over borden, paar schepjes van de venkeltomatensaus plus worst. Beetje venkelgroen erop en paar krullen kaas.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: