vrijdag 10 januari 2014

Witlof met peer, spekjes en geitenkaas

Een recept uit de Allerhande van deze maand eens een keer. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik kook ontzettend weinig uit dit soort bladen. Waarschijnlijk omdat mijn lijst zo lang is dat ik het overige aanbod maar als kennisgeving aanneem. Wat ook weer niet wil zeggen dat deze uitgaven in de papierbak belanden. Welnee, lekker stapelen voor ooit.
Deze maand staan er dusdanig goed uitziende recepten in dat het nog steeds op de eettafel ligt. Witlof eten wij graag en ook heel regelmatig. Mijn oog viel al snel op dit gerecht. Fijne combinatie.
Het staat rap in de oven en binnen 25 minuten zou het gaar moeten zijn. Nou dat is het dus niet, tel er nog maar een kwartier bij op. Julian Barnes die Wijsneus in de keuken schreef zou vast weer in een tirade zijn uitgebarsten. Ik niet want ik had al een donkerbruin vermoeden. Kijk, als de witlof eerst voorgebakken wordt in een koekenpan en daarna de oven in gaat, ja dan kan het lukken. Niet met flinke stronken rauwe witlof ook al zijn ze gehalveerd.

Maar desondanks smaakte het wel heel erg goed. Behalve geitenkaas waar de husband niet zo dol op is strooide ik er ook nog wat belegen kaas over. Ziet ie de geitenkaas niet :)  Het mag blijven was zijn conclusie. Het is voldoende voor 4 personen als je er nog iets extra's bij serveert. Nu zitten er al behoorlijk wat spekjes in en wij vinden witlof zo lekker dat we dat niet doen. Aardappeltje erbij en wij schransen die schaal bijna helemaal leeg. Zo zijn wij.Je hebt nodig:

4 stronkjes witlof - 200 gram spekblokjes - 1 koffielepel tijmblaadjes - 1 grote peer (Doyenné du Comice) - 150 gram zachte geitenkaas - 50 gram geraspte belegen kaas - 1/2 el honing - 100 ml appelsap.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de spekjes licht krokant in een droge koekenpan.
Snijd de onderkanten van de witlof en halveer ze in de lengte. Schil de peer, verdeel in vieren en verwijder de het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakjes.
Vet een ovenschaal in. Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de schaal. Stop de plakjes peer ertussen. Verdeel de spekblokjes erover samen met de tijm.
Geitenkaas in stukjes breken en hoppa ook erbij. Tot slot de appelsap er over gieten en afmaken met de rest van de geraspte kaas.

Bak het ongeveer veertig minuten in de oven. Af en toe even in de witlof prikken om de gaarheid te controleren. Het mag nog gerust een bite hebben

Bron van inspiratie : Allerhande januari 2014.

2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Mmmm dat klinkt lekker.

Eetlust zei

Dat was het ook Anita, je kunt het gerust op je lijstje zetten :)