dinsdag 21 januari 2014

Nostalgisch koken 1: Spaanse bonenschotel uit Kok in eigen Kring

De aftrap in de serie ' Nostalgisch koken' met een Spaans getinte bonenschotel. Uit het boek 'Kok in eigen kring' van Janny de Moor.
Waarom deze? Er staat een kruisje bij en dat betekent dat ik het ooit gemaakt heb. Om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke recept te blijven heb ik besloten er zo min mogelijk aan te veranderen. Geen geschud met extra smaakmakers. Nee, dociel doen wat er staat. Weet nu al dat dat een zware opgave wordt. De foto's in het boek zijn naar de huidige maatstaven onder de maat voor een kookboek. Donker, onaantrekkelijk, met de benaming foodporn heeft het weinig te maken. Nu wordt iets tegenwoordig al snel foodporn genoemd en dat is vaak ook niet helemaal terecht.

Witte bonen met tomaat, ham, olijven en kappertjes klinkt als het geklepper van castagnetten, Spaanse fleurigheid onder de grauwe Nederlandse januarilucht.
Een recept dat slechts een wazige mistflard oproept moet je beschouwen als een waarschuwing. Nu staan witte bonen met tomatensaus al niet huizenhoog op mijn wall of fame om niet te zeggen dat het ergens in de onderste regionen bungelt.
De olijven en kappertjes met hun friszure oppepper haalden me over de streep om de  'Witte bonen San Juán' uit dit boek weer te maken.
Bonen weken of een pot gebruiken. Ik weet 100% zeker dat er 25 jaar geleden in huize Eetlust weinig geweekt werd. Daarom net als toen gekozen voor het gemak van de pot. Daarbij meteen opmerkend dat het weken van bonen nu ook niet bepaald een arbeidsintensieve klus is.
Is er dan zoveel mis met deze bonenschotel? Eigenlijk niet maar het was tergend flauw ondanks die olijven, kappertjes en ham. Geen Spaans temperament in de mond. Jammer.
En hierbij laat ik meteen het voornemen 'dociel opvolgen' los. In mijn en jullie belang.

O, en een foto heb ik ook niet. Op het moment dat het kliekje in de kliko verdween dacht ik "Fotoooo" . Kliekjes zijn namelijk erg geschikt voor een kiekje de dag erop, als je meer licht hebt,  Te laat. Goed bezig. Daarom bij wijze van uitzondering het fantastische plaatje uit het boek. Zien jullie meteen hoe ze dat deden in die dagen.



Afijn, toch maken?

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 pot witte bonen - 1 ui - 1 teentje knoflook - 125 gram ham in blokjes ( pak maar een stukje serrano of iets dergelijks, geen , ik herhaal geen schouderham) - 1 groene paprika - 200 gram gepelde tomaten uit blik - 1 el kappertjes - 50 gram olijven met piment -1 tl oregano - peper en zout - vers geknipte bieslook - scheutje olijfolie.

Snipper ui en knoflook. De paprika ontdoen van zaadlijst en in reepjes snijden.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur tot de ui glazig is.
Voeg de paprika toe plus de blokjes ham en oregano. Bak zachtjes mee.
Bonen erbij plus de gepelde tomaten. Deze laatste zonder het vocht in het blik.. Laat een kwartiertje sudderen. Meng er vervolgens de helft van de kappertjes en de olijven. Breng op smaak met zout en peper.
Nog even doorwarmen en daarna over borden verdelen. Leg de rest van kappertjes en olijven erop samen met de bieslook.

Opmerking: gebruik 2 tenen knoflook, doe er een pepertje door, laurier, iets meer paprika mag best, bak de hamblokjes apart aan, haal ze vervolgens uit de pan en voeg het op het laatst weer toe tegelijk met de kappertjes en de olijven.
En misschien toch maar die bonen weken,... dat doe ik voortaan ook weer.

Verdwijnt dit boek nu weer in de eenzaamheid? Nee hoor, het mag in de herkansing.Er staat genoeg in om eens te maken, wel met mijn eigen touch dat dan weer wel.

Bron: Kok in eigen kring, Janny de Moor, Omniboek Den Haag


5 opmerkingen:

Gereons Eatery & Winery zei

Lieve Els,

Ik heb geen foodporn nodig om te beleven hoe zoiets smaakt. Lijkt me heerlijk. A propos stond de gisteren een column in de Metro die stelde dat pornoplaatjes (dus lijkt mij dat ook bij foodporn zo) je stap je bij stapje dommer maakt. Kun je namelijk beter koken en genieten, the real thing.

Grande bise Gereon

Sabina zei

Geweekte bonen smaken volgens mij lekkerder en minder papperig en melig dan bonen uit een pot of blik. Dus misschien toch de moeite waard. Ik ga dit recept uitproberen, zit een beetje in een peulvruchten-fase.

Eetlust zei

Ha Gereon, wijs woord weer. Als je dit ooit maakt, zelf bonen weken, goed met kruiden schudden:)
Sabina, je hebt helemaal gelijk hoor, heb je tenminste nog iets van een bite. Verder zie bovenstaande :)Peulvruchten zijn heerlijk we eten ze regelmatig. Ben benieuwd hoe je dit recept vindt.

Antoinette Coops zei

Niet dociel lijkt me een strak plan, juist leuk dat we te zien krijgen hoe je die recepten een up-to-date kick in the ass geeft.
En die foto... inderdaad niet uitnodigend of zo. Dat kunnen wij (tegenwoordig wél) beter ;-)!!

Eetlust zei

Deal Antoinette! Ik gooi mijn kruiden en aanverwante artikelen in de strijd :) Als het nodig is he