vrijdag 1 november 2013

Stoofpotje Kip met groene pepers, groene paprika en inspiratie

Het wordt me wel eens gevraagd. Hoe ik aan al die verschillende recepten kom. Of we wel eens gewoon aardappels, spinazie en gehaktballen eten. Of naar 'de Chinees' gaan. De laatste twee vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden. Natuurlijk doen we dat. Denk maar aan de dagen dat er geen berichten van mijn hand verschijnen. Zitten wij lekker aan de bloemkool hoor of met friet en kroketten voor de buis. En daar valt niet zoveel interessants over te vermelden toch?

Maar waar komt de inspiratie vandaan naast kookboeken, magazines, kookprogramma's, familierecepten  en je eigen opgedane ervaringen. Nog niet eens zo lang geleden is er een ander fenomeen bijgekomen; internet. Een schatkamer zo kun je het wel noemen. Voor de twintigers van nu een normaal fenomeen maar voor mensen van mijn generatie ging er destijds een wereld open.
Bedenk het maar eens, zonder internet bestonden al deze blogs niet, zochten we in de bieb nog gewoon onze informatie, geen Facebook, geen Twitter, geen email. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen.
De ideeën voor een aantal recepten op dit blog zijn dan ook opgedaan bij andere receptenverspreiders. Bloggers die je 'kent' via de sociale media of waar je toevallig belandt door bijvoorbeeld Pinterest.
Ik denk om maar wat te noemen aan de kletskopjes van Maaike, de kroketjes van Tessa, pizzadeeg van Esmée, broodjes van Wilma en bloemkoolfritatta van Antoinette.
Nu kun je altijd doen alsof al die ideeën helemaal aan eigen brein zijn ontsproten maar dat is natuurlijk niet zo netjes. Een vermelding is het minste wat je kunt doen ook al heb je dusdanig aan een recept zitten sleutelen dat je het bijna als van jezelf kunt bestempelen. Het oorspronkelijke idee is van iemand anders niet waar. En die verdient dan credits, zo werkt dat.

Onderstaand recept is dan ook gebaseerd op eentje van iemand anders. Op Pinterest kwam ik een New Mexico Pork and Green Chili Stew tegen van Big Ranch. Big City en ik realiseerde me zelden groene pepers te gebruiken. Daarnaast houden wij zoals jullie wel weten enorm van hart en ziel verwarmende stoofpotjes.  Te laat was het om rundvlees uren te laten stoven, varkensvlees eten wij zelden dus de keus voor kip was snel gemaakt. Nu eens geen poten maar filet. Niet voor acht tot tien mensen maar voor drie. Bij hem geen paprika, bij mij wel net als naast komijn ook koriander. En zo ontstaat er een ander recept. Was ik dit echter niet tegengekomen deze week dan had het dus ook gisteren niet op tafel gestaan. Zo werkt dat.

Laat je niet afschrikken door de groene pepers, ze geven een milde smaak af aan het stoofpotje. Je hoeft echt geen liter water in de aanslag te hebben.





Je hebt nodig:

400 gram kipfilet - 2 uien - 2 groene paprika's - 4 groene pepers - 2 à 3 teentjes knoflook - 2 tomaten - 3 flinke aardappels - 1 tl gemalen koriander - 1/2 tl gemalen komijn - 1 tl gedroogde oregano - 2 el fijngehakte peterselie - 1/2 tl cayenepeper - 1/2 liter kippenbouillon - 1 el zonnebloemolie - zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de kip in stukjes en bestrooi met zout en peper. De uien, tomaten  en paprika's eveneens in stukjes snijden maar niet te klein. Verwijder de zaadlijsten uit de groene pepers en hak ze. Knoflook snipperen.

Verhit in een braadpan de olie. Bak hierin de kip snel om en om. Voeg dan de uien, paprika, knoflook en groene pepers toe, bak een minuut of vijf op laag vuur.
Komijn, koriander, oregano en cayenneper erbij, husselen en heel eventjes meebakken.
De tomaat de pan in samen met de kippenbouillon.
Breng zachtjes aan de kook, zet je hittebron vervolgens zo laag mogelijk en laat een uur sudderen.
De kipfilet wordt heerlijk zacht en mals.

Schil de aardappels, maak er niet te grote dobbelstenen van  en doe ze bij de kip. Laat nu nog half uurtje sudderen.
Op het laatst voeg je de peterselie toe. Is de saus te dun naar je smaak? Roer 1 tl maïzena los met wat water roer het erdoor. en laat het iets meer binden.

Geef er tortilla's bij om de saus mee op te vegen en iets van een salade of bonen.

Geen opmerkingen: