dinsdag 19 november 2013

Rijst met kabeljauw, garnalen en cajunkruiden

Hebben jullie een potje cajunkruiden klaar staan? Zo niet, kijk dan even hier hoe je dat snel en gemakkelijk voor elkaar krijgt. Nee, niet naar de supermarkt rennen!
Volgens mij heb ik wel eens verteld dat de husband de combi rijst en vis maar zozo vindt. Enigszins sceptisch werd er dan ook wel naar deze visschotel gekeken. Misschien diep van binnen een zucht en denkend 'Ze weet toch dat...' Het gezicht klaarde na een paar happen helemaal op. Missie geslaagd, rijst met vis is wel lekker zolang er een goede saus bij zit dus.
Houd er bij het maken rekening mee dat het nog 10 minuutjes  de oven in gaat, bak de kabeljauw vooral niet te lang.  Droge vis is echt niet te pruimen.Je hebt nodig voor 4 personen:

500 gram kabeljauwfilet - 20 rauwe middelgrote garnalen - 200 gram rijst - 1 flinke el cajunkruiden -  1 tl mosterdzaad - 6 lenteuitjes - een stuk of 6 bospeentjes - 1/2 tl paprikapoeder - 250 ml slagroom - 1 tl gedroogde basilicum - 150 ml droge witte wijn - olie - boter - zout (eventueel)

Zo maak je het:

Schrap de worteltjes en snijd in plakjes. De lenteui in ringetjes.

Kook alvast de rijst gaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 als je hetelucht gebruikt.

Pel de garnalen en verwijder de darmkanaaltjes door over de rug met een scherp mesje een snede te maken, trek het er vervolgens met de punt van je mes uit. Is even klusje maar het zijn maar 20 garnalen en eten wat de garnaal ook naar binnen heeft gewerkt  wil je niet neem ik aan.
Dep de kabeljauw droog en wrijf het in met een halve el cajunkruiden,wat mosterdzaad en eventueel een beetje zout..
Zet garnalen en kabeljauw koel weg tot gebruik.

Verhit in een koekenpan 25 gram boter en fruit hierin eerst 5 minuten de wortel, voeg lenteui toe en fruit nog een minuutje. Een halve eetlepel cajunkruiden erbij plus de basilicum en paprikapoede. Goed omscheppen.
Afblussen met de witte wijn. Even laten uitbruisen en een minuut of drie koken.
Tijd voor de room. Schenk het er langzaam en al roerend bij. Laat het een kleine tien minuten zachtjes koken maar let op dat het niet teveel indikt.
Voeg na zeven minuten de garnalen toe. Schep om. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden aangezien het nog de oven ingaat.

Verhit in een andere koekenpan boter en olie. Bak hierin de filets ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Goed checken, ze mogen nog wat rauw zijn van binnen. De oven maakt het werk af.

Verdeel de gekookte rijst over het midden van een ovenschaal. Snijd de kabeljauw in stukken en verdeel het erover. Schenk de saus  met de garnalen erover en schuif het geheel nog 10 minuten in de oven.

Door de room misschien niet de allergezondste maaltijd maar lekker! Ook door het pitje van de cajunkruiden. Geef er bijvoorbeeld nog sugar snaps bij of boontjes voor voldoende groente.

Het recept zat in één van mijn mappen, herkomst??? Wie het weet mag het zeggen :)


Geen opmerkingen: