dinsdag 29 oktober 2013

Cupcakes met kruidnoten voor de Foodblogswap oktober 2013

Foodblogswaptijd! Wiehoe. Iedere maand weer een verrassing. Bij wie mag ik rondneuzen,  welke recepten tref ik aan en stiekem hoop je dat het een beetje bij jezelf past. Maar af en toe word je finaal uit je comfortzone getrokken.
Dat overkwam  mij deze maand. Huis Van Belle, daar stapte ik over de drempel. Keek om me heen en ontdekte op een online magazine voor jonge dametjes tussen de 12 en 17 jaar te zijn beland. Meiden die stuk voor stuk mijn dochter hadden kunnen zijn.

In het Huis van Belle wonen een aantal bloggers die allemaal hun eigen bijdrage leveren en dan gaat het niet alleen over koken en bakken. Eén van die bloggers is Joëlle en... daar komt ie.... cupcakespecialist.
Jawel cupcakes... heeft u ooit 1 recept voor cupcakes aangetroffen op dit blog?
Goed, ik krabde me eens achter de oren. Iets wat ik zeker ook zal doen als ik ooit gekoppeld word aan een ander blog met louter bakkunstwerken en andere zoetigheden. Koekjes, ja die bak ik wel eens zo heel af en toe, een appeltaartje of iets met citroen, incidenteel met chocolade en dan heb je het wel gehad.

Dus daar stond moeder tussen de cupcakegrage meisjes verwoed het aanbod te bekijken. Ha citroen! En ik fantaseerde al over een aanpassing naar 18+ met een scheutje drank, citroenschilletjes confijten tot me iets te binnen schoot. Had ik niet eens, ooit, ergens lang geleden op dit praktisch zoetloze blog citroencakejes geplaatst? Inderdaad en aangezien ik niet zo van de herhaling van zetten ben maar verder gekeken.
Oktober november, december... December, Sinterklaas, kruidnoten, speculaas, suikerbeesten.

Cupcakes met kruidnoten, om alvast in de stemming voor het heerlijke avondje te komen.



Je hebt nodig voor 12 grote cakejes:

200 gram bloem - 210 gram suiker - 10 gram vanillesuiker -1 ei - 1 zakje bakpoeder - 3 tl speculaaskruiden - snufje zout - 180 ml volle melk - 60 ml zonnebloemolie - 12 papieren cupcakevormpjes

Voor de topping :

250 gram zachte roomboter - 250 gram gezeefde poedersuiker - 2 el heet water - 1 tl vanille extract.

Zelf heb ik maar de helft gebruikt aangezien het voor mij anders een te boterige toestand wordt. Maar smaken verschillen. De substantie is wel heel luchtig dus de echte cupcakeliefhebbers moeten vooral niet nalaten een gigatoef op hun cakeje te fröbelen.

Ter decoratie;
Kruidnoten, truffelkruidnoten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 graden bij hetelucht.

Vermeng de melk, zonnebloemolie en het ei met elkaar. Zeef de bloem en bakpoeder erboven. Voeg speculaaskruiden en beide suikers toe. Mixen tot een homogeen geheel.
Zet de papieren vormpjes in een muffinbakplaat. Heel handig want zo kun je ze en gemakkelijk vullen en ze staan stabiel. Vul de vormpjes tot 2/3 en bak ze vervolgens in 25 à 30 minuten gaar. Controleer even met een houten prikker. Komt het er droog uit dan is het prima.
Haal ze uit de oven, zet op een rooster en laat afkoelen.

Mix voor de topping de boter zacht en luchtig tot het bijna wit is. De poedersuiker lepel voor lepel toevoegen zodat het niet in de rondte vliegt. Goede tip van Joëlle want daar zou ik echt niet aan gedacht hebben.
Voeg zodra alle poedersuiker is opgenomen het hete water en vanille extract toe. Goed mengen.

Versier de cupcakes met de topping en de kruidnoten. Zoals je op de foto ziet heb ik de, in dit geval truffelkruidnoten, want die zijn het allerlekkerste, in rustieke stukjes gehakt.

Huis van Belle, er ging weer een wereld voor me open. En zakte heel even terug in de tijd toen mijn eigen dochter die leeftijd had.
Joëlle bedankt! Of ik nog vaak cupcakes ga bakken betwijfel ik maar zeg nooit 'Nooit'.

Ook van Eetlust werd gekookt voor de Foodblogswap en wel door Sophie van het blog SOPHS. Zij maakte de risottokoekjes die ik een aantal dagen geleden plaatste maar dan niet met paddenstoelen maar met kastanjes. Wat een leuk idee!


7 opmerkingen:

Heartshapedrosepetals zei

Dat klinkt heel goed! Die ga ik onthouden:D

Eetlust zei

Goed idee, je mag ze nog tot 7 december bakken :)

Maaike zei

Oooh, lekker!

Mooie foto ook zeg!

En? Voelde je je ook weer een beetje zeventien?

Eetlust zei

Dank je Maaike! Uhm.. zeventien...nee dat heb ik definitief achter me gelaten, twintig wil nog wel eens lukken... zo af en toe :)

Joëlle zei

Dat ziet er erg lekker uit! Leuk dat je voor de kruidnotencupcakes hebt gekozen en die truffelkruidnoten zijn een gevaarlijk lekker idee! :-) Mooie foto ook!

aniet67.blogspot.com zei

Cupcakes... mmm als ze lukken tenminste! Op de een of andere manier rijzen ze bij nooit... ga dit recept eens proberen.
Lekkerrrrrr

Eetlust zei

Ik heb met plezier bij jullie rond gekeken Joëlle dus graag gedaan :) Enne... misschien ook wat hartige varianten?Dan kom ik helemaal nog eens op bezoek!

@Anita, Deze rijzen, ik beloof het! Als ik het kan....:)