zondag 22 september 2013

Testen en Koken: Een Weber Hamburgerpers en een 'Fonqy' Wasabiburger

De herfst is begonnen! Half Nederland schuift de bbq onder het afdak, rolt het de garage in, dekzeiltje erover en tot voorjaar 2014 maar weer!
Anderen bekijken die mooiweer stokers meewarig en schudden tongklakkend het hoofd.Verheugen zich op wat komen gaat. Gebraad aan het spit. Het stoere ouwe-jongens- krentebroodgevoel. Winterse barbecuefeesten, glühwein, donkere bieren, robuuste wijn, dikke truien en het liefst nog een fijn pak sneeuw voor de ultieme sfeer. Laat die koukleumen maar bij de kachel kruipen.

Wij koukleumen zetten gewoon de grillpan op het fornuis en dat grote gebraad schuiven we wel in de oven. Nestelen ons behaaglijk op de bank , voeten gehuld in warme slofjes, krullen ons in een plaid en verbannen het donkere buiten met het sluiten van de gordijnen.

Naast al die stamppotten met kuiltjes vol jus, suddervlees en stevige soepen gaat er zo af en toe ook best een hamburger in toch?
Een hamburger is niet gebonden aan seizoenen, een goede hamburger kan altijd!
 Fonq, dat warenhuis waar je maar blijft snuffelen, vroeg me een Weber hamburgerpers  te testen. Echt zo'n hulpje waarbij in eerste instantie de wenkbrauwen de lucht in schoten. Een mens heeft niet voor niets twee handen gekregen en als je ook nog in staat bent ze te gebruiken, heb je zo'n pers toch helemaal niet nodig.
Vlees naar wens kruiden, bal draaien, pletten tussen je handen... klaaaar!

Ik moet het toegeven, zo'n pers blijkt toch wel handig. Heeft zelfs twee maten, een kant voor burgers van 115 gram en als je het omdraait plet je burgers van 225 gram. Voor de grote burgerliefhebber.
Het kan na gebruik gewoon in de vaatwasser, de zwarte knop kan los gedraaid worden zodat alles hygiënisch schoon wordt.

Zoals je hieronder kunt zien is het echt een kwestie van gehakt erop leggen, aanduwen en je hebt in een handdruk een perfect gevormde burger. Allemaal ongeveer hetzelfde gewicht zodat alle met liefde gemaakte hamburgers ook een zelfde garingstijd hebben. Natuurlijk heb ik me niet alleen bezig gehouden met het hamburger pletten maar heb ook een heerlijk sappige burger voor je. Met wasabi en soja, beetje gember. En niet te vergeten de buitengewoon verrukkelijke hamburger buns volgens recept van Levine.




Voor 6 hamburgers heb je nodig :

600 gram biologisch rundergehakt - 1 ei - 2 el sojasaus (Kikkoman) - 1 koffielepel wasabi - 1 koffielepel gembersiroop - zout en versgemalen peper.

Roer de wasabi los met de soja en gembersiroop. Kneed dit samen met een ei en versgemalen peper goed. door het gehakt. Voeg eventueel nog wat zout toe. Soja is al zout dus voor mij hoeft het niet maar je kunt altijd een plukje gehakt snel even bakken of garen in de magnetron en vervolgens proeven of je de smaak goed vindt.

Verdeel het gehakt in 6 zoveel mogelijk gelijke ballen en vorm er met behulp van de kleine stand van de hamburgerpers burgers van. Of gebruik uiteraard je handen.

Leg ze op een bord of schaal, dek af en zet minstens een uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken lekker intrekken.

Rooster ze op niet te hoog vuur gaar. Tijdens het grillen bestrijk ik ze lichtjes met een beetje extra sojasaus. Goed voor de smaak en zo worden ze nog sappiger.

Voor erbij:

Een salade van fijngesneden wortel, radijs en komkommer, op smaak gebracht met 2 eetlepels sushi-azijn, een drup sesamolie en paar korreltjes zout.
Wasabimayo, heel eenvoudig 4 eetlepels mayonaise vermengen met wasabi naar smaak en een ietsepietsje zout.
Rucola
Hamburgerbroodjes van Levine, echt je moet ze eens maken. Helemaal niet lastig maar neem wel de tijd. Niet om vier uur 's middags denken 'even' die broodjes te maken want dan kom je bedrogen uit. Ik heb ze overigens bestrooid met zowel witte als zwarte sesamzaadjes.

Snij de broodjes open en rooster ze op bbq, grillplaat of onder de grill van je oven. Besmeer de onderste helft met wat wasabimayo, leg er wat rucola op vervolgens de hamburger,een lik wasabimayo,  een pluk van de salade en tot slot de andere helft van het broodje.
Ook erg lekker om tijdens het eten je broodje heel snel in de soja te dippen, ik zeg het maar even.



In welk jaargetijde we ook leven, een hamburger gaat er dus altijd wel in! En of je nu alleen op warme dagen rond de bbq schuift of het juist als een uitdaging ziet onder alle weersomstandigheden buiten te koken, kijk gerust eens bij Fonq, ze bieden een mooi barbecue assortiment aan van uiteraard de barbecue zelf tot roosters, bakplaten, pannen, tangen en veel meer. Weber is present met een uitgebreide collectie. Andere merken vind je er uiteraard ook.

Ik kan me zo voorstellen dat sommigen nu denken 'Ja leuk hoor maar ik kom bij 25 graden nog wel eens terug' . Maak het je binnen lekker gemakkelijk, zet een grill- of bakplaat op tafel, doe je ogen dicht en denk aan wuivende palmen en een ruisende zee. Zomer in huis!

Daarna wel even de deur open zetten maar het gaat om het idee he.
Smakelijk!

7 opmerkingen:

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Leuk en lekker Els. Zo'n pers zit ook al een tijdje in m'n achterhoofd. Aanschaffen of niet. Maar het is dus toch wel een handig dingetje. Vooral het even groot krijgen van de burgers is wel prettig.

Mooie foto ook!!

Eetlust zei

Heel handig, had ik ook niet gedacht hoor maar soms moet een mens zijn mening bijstellen :) En wat betreft de foto, ik merk nu wel het verschil tussen de ouwe en deze haha. Zo wordt het ook wel leuker.

aniet67.blogspot.com zei

Mmmm het water loopt me al in de mond bij het hamburger recept. Tot nu toe waren we geen winterbarbequeers, maar wie weet...
Fijne zondag.
groetjes,
Anita

PS: Trouwens het is vandaag 20 graden...

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Ohja dat is natuurlijk met je nieuwe camera gemaakt!! Nou hij maakt mooie exemplaren! :)

Eetlust zei

Maar over twee maanden niet meer Anita :) O wat zou het fijn als het dan nog 20 graden is. Duimduimduim.Tot de categorie winterbbqers behoor ik absoluut niet, sowieso winter...
En Tes, Mercikes, ja ik ben er ook erg blij mee!!

Antoinet zei

Eerlijk gezegd snap ik het nog niet. Wat gebeurt er als je een te grote bal op die pers legt? Of een te kleine bal? Ze worden toch gewoon dikker of dunner dan?
Een weegschaaltje lijkt mij praktischer dan dit ding.

Eetlust zei

De hamburgerpers heeft twee kanten voor twee verschillende maten. Natuurlijk is het wel even handig om te bepalen hoe dik je ze wil hebben. Bij een te kleine bal wordt de bodem van de pers niet helemaal bedekt en heb je inderdaad een kleinere burger. Is de bal te groot dan kun je hem niet helemaal dichtdrukken. Een weegschaal is altijd wel gemakkelijk. Gebruik ik ook als ik broodjes bak.