woensdag 24 juli 2013

Midden Oosters feestje met Aranka (Foodblogswap juli 2013)

Tijd voor een nieuwe foodblogswap. Wie hier vaker op bezoek komt kent het verschijnsel inmiddels vast wel. Bloggers die zich opgeven  worden gekoppeld aan een ander foodblog. Je kiest een recept, je maakt het, schiet een plaatje en schrijft een blog. Het is waanzinnig leuk om aan mee te doen. Iedere maand weer een verrassing en ook best wel spannend. Zoveel bloggers, zoveel smaken en invalshoeken. Dan is de kans aanwezig dat je uit je comfortzone wordt getrokken. Dat overkwam mij deze maand, er stond me een uitdaging te wachten.

De titel zegt het al, op bezoek bij Aranka's Kookblog en haar natriumarme recepten. Natriumarm, zoutarm, oh boy echt iets voor de husband. Een grijns kon ik moeilijk onderdrukken. Jarenlang roep ik met enige regelmaat dat de zoutpot te kwistig wordt gehanteerd. Strooien zonder proeven? Een belediging voor de kok...ik dus. Vandaar het wat vileine optrekken van de mondhoeken. Sorry echtgenoot.
Met veel genoegen struinde ik door het blog van Aranka. Het staat je vrij om recepten aan te passen maar de uitdaging om een aantal natriumarme gerechten te maken ging ik graag aan en heus niet om de man te plagen.
Want... bedenk eens waar allemaal zout in zit. Brood, bouillon, sauzen, kant en klare kruidenmengsels, koekjes, kaas, chips, vleeswaren ... en daarnaast maken we ons eten op smaak met zout. Als je vervolgens op een natriumarm dieet wordt gezet dan kun je gerust stellen dat het een hele verandering is. In denken, doen en beleving.



Drie recepten plukte ik van Aranka's blog, samen een hele maaltijd. Platbrood met gestoofde rode ui, kipspiesjes met citroen en muhammara, een saus van geroosterde paprika. Daarbij fröbelde ik zelf nog een salade in elkaar.
Hoe beviel de natriumarme maaltijd? We hebben heerlijk gegeten, echt waar. De combinatie van smaken maakten dat het gemis van zout niet zo merkbaar was. Behalve bij de kipspiesjes, dan heb je toch wel de neiging er een korreltje of wat op te strooien maar dat hebben we niet gedaan. De saus is echt zo verrukkelijk, ik zou dat met eetlepels tegelijk op kunnen eten dus die blijft. Het brood ook, door het sesamzaad en de gestoofde uien heeft het pit genoeg en je kunt daar mooi mee variëren door bijvoorbeeld eens rode peper toe te voegen of een teentje knoflook, extra kruiden door het deeg. Al met al een feestje.
De kipspiesjes blijven ook op het menu maar dan wel met een tikkeltje zout...

Van de drie recepten geef ik jullie er twee; de muhammara en de kipspiesjes. Wil je ook graag eens het platbrood met sesam, gekarameliseerde ui en tijm maken? Je vindt hier het recept op Aranka's Kookblog.
Deze keer heb ik de recepten precies gevolgd qua hoeveelheden omdat ik benieuwd was naar de samenhang van de smaken. Want tja.. zoutarm koken doe ik niet iedere dag... nooit.



Allereerst de Muhammara

Je hebt nodig:

3 rode paprika's - 70 gram geroosterde pijnboompitten - 13 gram geroosterd volkorenbrood - 1 teentje knoflook - 1/4 tl cayennepeper - 3/4 tl paprikapoeder - 1/4 tl komijnpoeder - 45 gram olijfolie extra vergine - 1 el citroensap - 2 tl granaatappelmelasse (evt te vervangen door balsamico) - 2 el tomatenpuree - zwarte peper - sesamzaad of za'atar

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Bij mij is dat 250 graden. Zet het vervolgens op grillen.
Leg de paprika's in zijn geheel in een schaal of op een bakplaat en schuif ze onder de grill. Rooster ze tot ze zwart geblakerd zijn. Af en toe een keer omdraaien
Haal ze vervolgens uit de oven, doe ze in een plastic zak, maak dicht en laat ze zo minstens 10 minuten zitten. In ieder geval tot je ze kunt pakken zonder je handen te branden.
Trek het vel van de paprika's/ Verwijder de zaadlijsten en gooi weg, snijd de paprika's in stukken. Hoeft niet zo fijn aangezien de staafmixer nog gebruikt wordt.
Doe de paprika in een kom samen met alle andere ingrediënten behalve het sesamzaad of za'atar.
Staafmixer erop en pureren maar.
Schep over in een kom, bestrooi met sesamzaad of za'atar en zet koel weg tot gebruik.

Kipspiesjes met citroen, saffraan en boter

Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 à 3 personen.

Je hebt nodig :
350 gram kipfilet - klein plukje saffraan - 1 ui - zwarte peper - 1 el olijfolie - sap van een halve citroen - 25 gram roomboter - verse basilicum - za'atar of chilipoeder om te bestrooien - 4 à 6 satéprikkers

Zo maak je ze:

Snij de kipfilet in blokjes. De saffraan weken in 1 1/2 el kokend water. De ui rasp je grof.
In een kom meng je de kipblokjes met het sap van een halve citroen, het saffraanwater, de geraspte ui, een eetlepel olijfolie en flink wat zwarte peper. Hussel de boel goed, dek het af  en laat het minimaal 4 uur marineren. Een hele nacht mag ook, het komt de smaak alleen maar ten goede.

Als je houten satéprikkers gebruikt, week ze dan minimaal een uur in koud water. Hierdoor verbranden ze niet op de grill of  bbq.
Rijg de kipblokjes aan de prikkers.
Smelt in een pannetje 25 gram roomboter en roer dit door de achtergebleven marinade.
Verwarm je grillpan voor en rooster de spiesjes tot ze gaar zijn. Regelmatig draaien en bestrijken met het gesmolten botermengsel.
Bestrooi ze met wat za'atar of chilipoeder, verdeel er een handje verse groene of paarse basilicum over.

Aranka, bedankt voor de heerlijke recepten en het bijbrengen van een stukje bewustzijn ten opzichte van zoutgebruik!

Ook van mijn blog werd natuurlijk gekookt. Gebakken deze keer en wel door Patricia van Pipfoods, op VrouwOnline schrijft ze over etenswaardigheden, deelt de lekkerste recepten en ontdekkingen. Nieuwsgierig wat ze van mijn blog plukte? Snel gaan kijken dan maar!



2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Het ziet er allemaal héérlijk uit Els, je hebt goed je best gedaan. Zelf heb ik ook eens een paar jaar zout-arm gegeten, ik bedoel daarmee geen zout toegevoegd. Wij waren er binnen een week aan gewend. Het enige waar ik het bij miste was patat. Je hebt tegenwoordig zoveel lekkere kruiden waar je het gemis aan zout mee kan verbloemen. Leuk hè die Foodblogswap, ik vind het iedere maand weer erg leuk om aan mee te doen!

Eetlust zei

Zeker leuk die Foodblogswap en het zet je zo af en toe, zoals in dit geval, ook nog eens aan het denken. Elk dieet went uiteindelijk wel denk ik maar het lijkt me in het begin bijzonder lastig. Dit zijn wel receptjes voor jou Caroline :)Al dan niet met een beetje zout haha.