zondag 23 juni 2013

Kerriesoep met rijst en gehaktballetjes

Eens in de twee weken eet ik in het huis waar de man die ik al zo'n jaar of dertig mijn vader noem woont. Hij bewoont er een gezellig appartementje maar koken doet hij niet meer. Nu was dat in tegenstelling tot lekker eten toch al niet zijn grootste hobby, hij heeft het vast geen dag gemist.
Iedere dag stapt hij zo tegen twaalven naar beneden om samen met de andere bewoners en buurtgenoten van het middagmaal te genieten. Iedere dag keus uit twee soepen, twee vlees en/of visbereidingen, diverse groente, aardappel of rijst, een hele riedel toetjes. Nee, het is er zo slecht nog niet.
Ter variatie zo af en toe eens bami, in de winter stamppotjes, hazepeper en snert en nu in de zomer aardappelsalade met allerlei lekkers ernaast. Deze laatste heb ik een paar weken geleden daar gegeten, ik kon daarna geen pap meer zeggen.

Eten van vroeger met her en der een tintje van nu. Hoe zal het er uitzien als ik over de tachtig ben? De vraag is dan ook nog eens of dergelijke huizen nog bestaan.
Maar goed, een enkele keer staat er daar kerriesoep op het menu en dat is voor mij ook echt de smaak van vroeger. Beetje dikkig, rijst erin, lichtzoet door ronddrijvende rozijntjes en ongetwijfeld uit een pakje. blik of zak maar dat kan me af en toe niks bommen. Ik vind het gewoon lekker, zo af en toe. Mijn vader niet, die vraagt iedere keer: "Lust jij dat? " "Ja, dat lust ik" De gekookte vis die hij nog wel eens neemt lust ik dan weer niet, ook de smaak van vroeger maar je hoeft niet met alles in het verleden te duiken.. toch?

Door het ietwat vreemde weer van de afgelopen dagen raakte mijn kookgemoedstoestand in de war. Zomers, niet zomers, half zomers, warm eten, koud eten, lauw, ik wist het even niet meer. Maar soep... soep kan altijd, ik zeg het maar weer eens.
Het lampje ging branden... kerriesoep. Licht pittig, lichtzoet en ja met de rozijntjes. Vind je dat nou echt geen combinatie, laat het er lekker uit. Ook kinderen weten deze soep vast te waarderen.



De hoeveelheid is voldoende voor 4 kommen

Dit heb ik gebruikt:
1 liter rundvleesbouillon - 200 ml kokosmelk - 1 el zonnebloemolie -  2 el garam masala (kerrie) - 2 el gembersiroop - 1 ui -1/2 teentje knoflook - 1/2 rode paprika - 1/2 winterwortel - 1 el rozijntjes - 30 gram rijst - 200 gram rundergehakt - 1 koffielepel sambal brandal (andere kan ook) - peper - zout - 1/2 el ketjap manis - 1/4 tl ketoembar - 1/4 tl paprikapoeder - 1/4 tl djahé (gemberpoeder) - handje taugé

Zo maak je het:

Vermeng het gehakt met de sambal, ketjap, gemberpoeder, paprikapoeder, ketoembar, peper en zout. Draai er kleine gehaktballetjes van, iets groter als de standaard soepballetjes.

Snipper de ui en knoflook. Snij de paprika en winterwortel in kleine blokjes.
Verhit 1 el olie in een pan en fruit hierin, ui, knoflook, wortel en paprika. Rijst erbij en strooi de garam masala erover en roer snel door elkaar. Laat kerrie nooit te lang bakken daar wordt het bitter van. Voeg de gembersiroop toe en wederom even roeren.
Giet de bouillon in de pan en breng het aan de kook. Zet dan het vuur weer lager, mik de rozijntjes erin en laat zachtjes pruttelen.
Zodra de rijst gaar is voeg je de kokosmelk en gehaktballetjes toe.
De balletjes zijn gaar zodra ze boven komen drijven. Check de gaarheid even door er eentje te proeven.
Proef de soep sowieso en voeg eventueel nog wat gembersiroop toe zoals ik deed.

Schep de soep in kommen of diepe borden, leg er wat taugé op en smullen maar van dit retrosoepje!

4 opmerkingen:

Nell zei

Kerriesoep maakt ook bij mij nostalgische gevoelens los. Soms heb ik er zoveel zin in, dat ik het acuut wil gaan maken. jouw recept maakt me nieuwsgierig, ga het nog deze week proberen!

Eetlust zei

Ben benieuwd Nell wat je van mijn versie vindt :) Altijd als ik daar ben en het staat op het menu bestel ik het, kan het niet laten en thuis maakte ik het dus nooit. Ach ja, die jaren zeventig toch :)

Unknown zei

Ja, nostalgie. (Maar de rozijntjes herinner ik me niet. Nooit dol geweest op krenten en rozijnen)
Een soep van mijn moeder, waar je een beetje een ruwe keel van kreeg, door de hot curry ...

Eetlust zei

Ik kan me ook herinneren dat er appel in zat. Zoveel soepen, zoveel variaties! En de rozijnen mag je er uit laten hoor Paul :)