zondag 2 juni 2013

Foodbloggersweekend 2013 aka Kippenhok in Voorthuizen

In den beginne...

Pakweg een half jaar geleden ontstond het idee. Het organiseren van een weekendje voor foodbloggers en andere eetlustigen, een mooie manier om elkaar eens in het echt te zien en te ontdekken wie er nu toch achter dat blog, Facebook- en/of Twitteraccount zit.
Al overleggend met partners in crime Tessa en Esmée ontstonden wilde plannen, hilariteit knalde door diverse huiskamers, snikkend van de lach rolden we van stoelen.Het begin was er. Veelbelovend.Na het plan via diverse kanalen te hebben verspreid rolden de reacties binnen. Veel reacties, heel veel. Die komen toch niet allemaal? Waar vinden we zo'n groot huis? Gelukkig zijn we niet van gisteren, verminder het aantal met de helft, trek daar nog zo'n 25% van af en dan begin je een realistisch aantal te krijgen. Het klopte uiteindelijk inderdaad aardig.

Op zoek naar een huis voor 16 personen. Een ideale stulp vond ik in Voorthuizen, op De Boshoek. Een onderkomen met twee (!!) keukens, dat vergemakkelijkte de beslissing aanzienlijk. Je laat 15 foodbloggende mensen toch niet aanklungelen in een kitchenette he.
Bungalows nummer 11 en 12 waren vlot gereserveerd , door het wegschuiven van een tussenwand ontstaat er één huis, vandaar ook de twee keukens. In BioDichtbij uit Amersfoort en Tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen vond ik 2 betrouwbare leveranciers. Fantastische producten van hoge kwaliteit leveren zij. Woon je in die regio... ik beveel beiden met liefde en plezier aan. Vele mailtjes gingen over en weer en altijd waren ze bereid om mee te denken. Top!!
De Theebrouwerij van Pauline stelde voor ons een speciale foodbloggersthee samen op basis van verveine en appel. Helaas kon ze er zelf niet bij zijn, vakantie gaat voor, maar door deze zalige thee dachten we toch aan haar. Een verrukkelijk cadeautje waarvoor nogmaals mijn dank.


Simone maakte de mooie foodfoto's, heel lief dat we ze mogen gebruiken! Wil je een keer een workshop volgen, kijk dan zeker even hier voor meer informatie.


En zo....

Naderde het weekend met rasse schreden. Nam de spanning toe. Was er teleurstelling en een beetje verdriet dat Es af moest haken. We halen het in, we halen het in :) Samen met Tessa er extra stevige schouders onder gezet.
Bepakt en bezakt vertrok ik vrijdag 24 mei redelijk op tijd om 's middags BioDichtbij te kunnen ontvangen. Zij waren keurig op tijd en ik ook. Langzaam zakte de kriebels, je kent dat gevoel  wel, als je op schoolreisje ging, op kamp, sollicitatiegesprekken, dat soort werk.

Aan het einde van de middag arriveerde Tessa. Tessa van I am Cooking with Love, jullie kennen haar vast wel. Veel contact gehad via FB en ook al eens gebeld, heel lang gebeld...Elkaar nog nooit gezien maar het was of we elkaar al jaren kenden. Best apart.
Met een glas wijn in het heerlijke zonnetje klepten we de uren weg om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat een hapje wel welkom zou zijn. Riepen we eerst heel hard dat we friet zouden halen, het werd toch een plekje in het restaurant van De Boshoek waar je prima kunt eten, een gezellige sfeer heerst en de mensen die er werken bijzonder vriendelijk en hartelijk zijn.

Zaterdag 25 mei, de dag dat de bubs, helaas kleiner geworden door een aantal last minute afzeggingen, haar opwachting ging maken. Maar eerst nog naar De Elzenkamp waar Else (bijna naamgenoot) op haar fiets aan kwam scheuren om de bestelde spullen aan ons te overhandigen.
Via een onbedoelde sightseeing door de omgeving, ja echt zet 2 ratelende dames in een auto..., terug naar 'ons' huis. Even genieten in de zon en dan aan de slag! Tessa richting Barneveld om twee dames op te pikken en ik aan de slag met de blackbox.

Blackbox? Eerlijk gejat van de diverse kookprogramma's en voor mij een heel handige manier om ingrediënten in te kunnen kopen. Diverse recepten van internet geplukt waaronder een aantal van medebloggers. De dames kregen per twee een tas met ingrediënten maar zonder het recept. Laat maar stromen die creativiteit. We kunnen toch koken, zijn toch inventief en voor geen kleintje vervaard? Kom maar op, laat zien wat je in huis hebt. Roeien met de riemen die je hebt.

En daar kwamen ze hoor; Didi van Made in Spain en het blog Bijzonder Spaans, Adèle van Kookclub Multi Culti Cooking, Brenda van Brenda Kookt!, Marina van Marina's Life in & out of the kitchen, Iris van Keukenverhalen met Iris, Simone van Junglefrog Cooking, Wendy van Miss Foodie's Moods en ten slotte blogloze Lotte maar wel zeer actief op Twitter als @Cooking_Roffa

Zoals jullie zien geen mannen, een waar kippenhok en dat treft aangezien Voorthuizen vlakbij Barneveld ligt. Beroemd om de ... juist kippen. We waren op onze plek. Haantjes verenigt u en waag de stap bij een eventuele volgende editie!Je vraagt aan foodbloggers of ze een klein regionaal hapje mee willen nemen om op te peuzelen bij de thee. Yeah right, klein hapje, dat staat dus niet in het woordenboek van deze foodies... Arretjescake, brownies, koekjes, appelgebak met kardemom, kaas, worst, omeletrolletjes, Utrechtse Dom (metjes). Heel de straat konden we voeden!

Na thee en de eerste wijn werd het de hoogste tijd mijn plan van de blackbox te onthullen. Alras bogen hoofden zich over de ingrediënten, ratelden hersens luidruchtig, vlogen plannen en ideeën door de lucht. Aangezien ik natuurlijk wel wist welke recepten er bij de ingrediëntenlijsten hoorden, had ik het idee opgevat om voor vliegende keep te spelen. Door de afzeggingen was dat niet meer mogelijk. Samen met Brenda aan de slag, het eindresultaat was al zeg ik het zelf heerlijk, goed duo wij! Bruschetta met gestoofde paprika en ander lekkers plus in honing en mosterd gemarineerde kip. Hier volgt nog een aparte post over dus ik laat het even hierbij. In 1 tas vergat ik een ingrediënt, niet echt handig maar ja in de hitte van de voorbereidingsstrijd... het valt me nog mee dat het bij één is gebleven. Sorry Simone en Didi!


Ze hebben zo hun best gedaan. Met recht bloggen ze over eten en aanverwante artikelen. Salade met aardappel en gerookte zalm, pasta met citroen en dus zonder room..., hummus, tonijnsalade met rode peper, salade van rauwe biet en feta, rijst met aubergine en gehakt, de bruschetta van Brenda en mij...Alles rijkelijk besprenkeld en besproeid met wijn en ook water hoor voor jullie gaan denken dat het één groot drinkgelag was.
Ik in actie

We eindigden met aardbeien, met suiker of zonder, met yoghurt of zonder. Het was een opdracht die overbleef en we hadden zoiets van 'Ja ach, simpel is ook lekker'. Tot slot nog een culiquiz, eens kijken hoe het met de kennis staat. Bij Didi van Made in Spain kocht ik wat kleinigheidjes die ze keurig voor me mee naar Voorthuizen nam zonder te weten waarvoor. Geheime missie vertelde ik haar.Ze kreeg dus gezellig één van haar eigen producten als prijsje uitgereikt :) Iris ging er met de hoofdprijs vandoor.

Nog een wijntje, glaasje water, het geeuwen om me heen werd al luidruchtiger...bedtijd!
De volgende dag, na een uitgebreid ontbijt, was het opruimen geblazen en tijd om weer onze eigen weg te gaan.
Voldaan en een tikje gesloopt arriveerde ik aan het einde van de middag weer in het Tilburgse. Het was echt heel erg leuk om iedereen te leren kennen. En nee het ging niet alleen over eten en bloggen, juist de persoonlijke verhalen gaven het weekend dat beetje extra en vind ik heel waardevol.

Komt er een 2e editie? Daar ga ik me na de zomer eens over buigen maar de kans is wel groot.

Tessa, enorm bedankt voor alle hulp!!

8 opmerkingen:

Brenda (kookt) zei

Mooi gezegd Els :-)

Eetlust zei

Dank je Brenda! Dat het alweer een week geleden is...

Nell zei

In één woord: ge-wel-dig, Els! Wat zullen jullie hebben genoten. Van al dat lekkers, van al dat gekwebbel maar vooral van elkaars aanwezigheid. Super, zo'n initiatief. Ik zeg: dank namens veel foodies.

Eetlust zei

Dank voor het compliment Nell! Het was de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar :)

Iris zei

Ik vond het een geweldig weekend. Nogmaals bedankt voor het organiseren!

Eetlust zei

Graag gedaan, het was een hele uitdaging maar de moeite waard!

marleen zei

Wat moet het gezellig zijn geweest! Een blackbox en een culiquiz, erg leuk bedacht Els! Als er een tweede weekend komt, ben ik graag van de partij :-).
Groetjes, Marleen

Eetlust zei

Dat vind ik heel gezellig Marleen, kan me er nu al op verheugen :)