maandag 27 mei 2013

Prei- aardappelsoep, daar knapt een mens van op

Je komt thuis van een weekendje weg , een weekend gevuld met overheerlijke lekkernijen, met een in alle opzichten voldaan gevoel en er moet toch nog wat gegeten worden. Maar wat? De husband is op weg naar huis na het traditiegetrouwe Ardennenweekend met De Mannen en die traditie gebiedt op de terugweg friet, veel friet en uiteraard nog in België. Met hem hoef ik dus niet echt rekening te houden.
Op Twitter zag ik Iris van Keukenverhalen van Iris reppen van soep. Soep! Puik plan. Soep gaat er altijd in maar ik vroeg me wel af of ik überhaupt iets in huis had om soep van te fabriceren.
Aardappel, check, prei, check, ui, check, knoflook, groentebouillon...dat wordt een soepje van prei met aardappel.Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 à 4 kommen:
1 grote of 2 kleinere aardappels - 250 gram fijngesneden prei - 1 flinke ui - 1 teentje knoflook - 1/2 el milde mosterd - 1 el olijfolie - 1 groentebouillonblokje - 1 liter water - wat Parmezaanse kaas of wat je toevallig in huis hebt - staafmixer

Zo maak je het:
Schil de aardappel en snijd in stukken, zo is het sneller gaar en de vorm doet er verder niet toe aangezien ze door de staafmixer toch verpulvert worden.
Ui en knoflook snipperen. Verhit wat olie in een pannetje en fruit hierin de ui tot het glazig is, voeg dan de knoflook en prei toe en bak het een minuutje mee.
Mosterd erbij, roeren, aardappels erbij, omscheppen.
Giet het water in de pan, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer alles nogmaals door. Aan de kook brengen en vervolgens zachtjes laten pruttelen tot de aardappel gaar is.
Staafmixeren, in een kom scheppen en er kaas overheen strooien/raspen

Daar komt een mens van bij!

Een schepje zure room erop is ook niet te versmaden

O ja, dat weekend he, dat was het foodbloggersweekend maar daar hoor je binnenkort meer over.

2 opmerkingen:

Iris zei

Klinkt erg lekker. Ons soepje kwam uit een zakje, het werd een nog zeer makkelijke maaltijd.

Eetlust zei

In plaats van black box was het black fridge :) Gemakkelijk is soms ook wel fijn, zeker na zo'n weekend!