zondag 17 maart 2013

Ontbijtspekbakje met roerei

Over twee weken is het alweer Pasen, de hoogste tijd om eens wat ideetjes te gaan zoeken, proberen en spuien voor ontbijt of brunch.
De traditie is dat de familie bij ons komt brunchen net zo dat het traditie is dat wij met Kerst naar schoonzusje gaan Van tevoren worden de eieren verstopt en geduimd voor beetje redelijk weer. Een paar jaar geleden was het zo snikheet dat de eitjes behoorlijk gesmolten waren maar dat mocht de pret niet drukken. Vroeger verstopten wij de eieren voor zoon en dochter, inmiddels hebben zij die taak over genomen voor neefje en nichtje. Nu wil het geval dat neefje en nichtje ook een leeftijd hebben bereikt dat het enthousiasme om de tuin in te duiken op zoek naar de verborgen schatten behoorlijk geminimaliseerd is. Oftewel 'Ziet niemand mij hier met dat dommige mandje?' Misschien moeten zij dit jaar maar de rol van paashaas op zich nemen voor mijn kroost die, de 20 inmiddels gepasseerd, er een kinderlijk genoegen in blijft scheppen. Traditie hè...

Dit ontbijt/brunch/lunch receptje is heel eenvoudig, de ontbijtspekbakjes kunnen zelfs al eerder gemaakt worden. Houd wel rekening met het aantal eieren. Met Pasen staat er nog ander lekkers op tafel en roerei vult. Gebruik 1 ei per persoon bij een gewoon zondags ontbijtje zonder toeters en bellen, bij een uitgebreide lunch of brunch zijn 3 eieren voor 4 personen echt wel genoeg.
Je hebt nodig voor 4 personen:

8 iets dikker gesneden  plakjes ontbijtspek (bacon kan ook) - 4 eieren - zout en peper - 20 gram roomboter - 4 à 5 el volle melk of room - bieslook- 4 kleine soufflépotjes
 Andere smaakmakers: kerrie, paprikapoeder, blokjes tomaat, fijngehakte ui,wat geraspte kaas.

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op180 graden.
Gebruik per bakje 2 plakjes ontbijtspek of bacon. Zorg dat bodem en zijkanten bedekt zijn, als het iets overhangt is niet erg. Zet de bakjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven tot het spek knapperig is.
Haal de bakjes uit de oven en til de spekbakjes uit de vormpjes.

Klop de eieren los met zout en peper plus een scheutje melk of room. Verhit de boter in een koekenpan, zet het vuur middelhoog en schenk het eimengsel erin. Roer de ei los en voeg scheutje voor scheutje melk of room toe. Blijven zachtjes roeren tot het smeuïg en glanzend is.
Verdeel de roerei over de spekbakjes en knip er bieslook over.

Ter variatie: kerrie, paprikapoeder, blokjes tomaat, fijngehakte ui,wat geraspte kaas. Mocht je kaas gebruiken, gebruik dan ook een beetje extra melk of room. Bak je tomaat mee dan hoeft dat niet, tomaat geeft zelf ook vocht af.

2 opmerkingen:

Es zei

Leuk! Ik ben ook al bezig met de brunch voor Pasen. Heb er helemaal zin in!

Eetlust zei

Ja ik ook!! Eerlijk gezegd vind ik het leuker om voor Pasen dingetjes te verzinnen als voor Kerst.