maandag 18 februari 2013

Pastel de choclo oftewel Chileense maispastei

Met de AVG (aardappels-vlees-groente) cultuur ben ik niet opgegroeid, iets wat ik in mijn jeugd  met puberale pedanterie zo af en toe graag verkondigde. Het is allemaal goedgekomen, dit illustere trio weet ik op zijn tijd best te waarderen.
Heel lang geleden, ik weet niet eens meer hoe lang kocht ik een kookboek over de Zuid - en Midden Amerikaanse keuken, een boek dat inmiddels half uit elkaar hangt. Deels omdat ik er vrij veel uit gemaakt heb, deels omdat de kwaliteit niet geweldig is. Het kostte dan ook niet zoveel. Om de boel bij elkaar te houden is de band inmiddels vele malen geplakt met tape, dat neemt niet weg dat bladzijde 40 nu ergens in het begin zit.


Uit dit boek komt de Chileense maispastei, een  ovenschaal gevuld met gehakt, hardgekookt ei, rozijnen en kip bedekt met een laag maiskorrels.  Je kunt er ook nog zwarte olijven bijdoen, voor dit recept geldt ook dat een ieder zijn of haar eigen variant maakt.
Kinderen vinden het vast ook lekker, het is heel mild en de rozijnen geven een zoetje. De hoeveelheid is voldoende voor 3 personen als je er een flinke salade bij serveert, geef je er ook nog rijst bij dan kunnen 4 personen ervan eten.


Je hebt nodig:
300 gram rundergehakt - 250 gram kipfilet - 1/2 liter kippenbouillon - 3 hardgekookte eieren -1 ui - 1 blik mais van 300 gram (uitlekgewicht 285 gram) - 2 tl tijm - 1tl basilicum - 2 eieren - 200 ml melk - 4 el rozijnen - zout en peper - eventueel wat gemalen chilivlokken - olie - beetje boter.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een ovenschaal licht in met wat boter.

Laat de mais uitlekken en kook het in de melk gedurende 5 minuten. Laat het dan afkoelen tot lauw.
Pocheer de kipfilet in de bouillon zo'n 10 minuten, even checken of het daadwerkelijk gaar is. De kipfilet uit het vocht nemen en op een bord afgedekt met alufolie leggen.
Snipper de ui en bak het in 1 el olie glazig.  Voeg het gehakt en de tijm toe en bak het rul en gaar. Breng op smaak met zout, peper en wat gemalen chilivlokken.
Snij de kipfilet in kleine stukjes.

Kluts 2 eieren met de basilicum en wat peper en zout en roer dit door de mais met melk
Pel de eieren en snij in dunne plakjes, lang leve de eiersnijder.


Schep het gehakt in de ovenschaal. Verdeel hier de plakjes ei over.
Strooi de rozijnen erover en verdeel vervolgens de kipblokjes over de rozijnen.
Giet het maismengsel over de kip, leg er wat klontjes boter op en schuif 30-40 minuten in de oven.


Het was heel lang geleden dat ik dit gemaakt heb, zo lang dat dochter die kwam eten het gerecht was vergeten tot ze een hap nam. De rozijnen en plakjes ei brachten de herinnering terug. Ze heeft 2x opgeschept, zegt genoeg toch?



Bron: De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken, Rebo Productions Sassenheim

Geen opmerkingen: