maandag 25 februari 2013

Chocoladetaart met hindernissen

Wanneer de man die je al ruim 30 jaar als je vader beschouwt een eerbiedwaardige leeftijd bereikt en van wie je weet dat hij chocolade erg lekker vindt dan bak je toch gewoon een chocoladetaartje om de feestelijkheden extra cachet te geven?
Deze vader die vroeger in restaurants eerst de desserts bestudeerde en bij de woorden 'Grand dessert' of 'Kwartetje van' al vergenoegd begon te glimmen, dat is mijn vader2 ten voeten uit om maar een klein blikje achter de schermen te geven.
Het bakken van een chocoladetaart is echt niet moeilijk of lastig en heus dit was niet mijn debuut op chocotaartengebied. In plaats van een grote stonden er kleintjes op de planning, een punt van dergelijke taarten is nogal machtig en 1-persoonstaartjes leek me zo leuk. Ter plaatse beetje aankleden om de feestvreugde te vergroten, kop koffie erbij...het liep wat anders.
Achteraf kon ik me wel voor mijn hoofd slaan, met een beetje logisch nadenken kun je sommige fouten met gemak vermijden. De afdeling logisch nadenken had ook weekend geloof ik.

Normaal maak ik deze taart zo:
Smelt 200 gram pure chocolade, ik gebruik altijd een reep van 70% en een reep van 85%, samen met 200 gram boter langzaam au bain marie of in de magnetron. Zodra het gesmolten is roer je er 200 gram suiker door en laat je het een beetje afkoelen
Splits 5 eieren. Het eiwit sla je stijf in een vetvrije kom met een klein snufje zout. Roer de eidooiers één voor één door het chocolademengsel tot ze opgenomen zijn. Roer er vervolgens 1 eetlepel bloem door en spatel dan voorzichtig het eiwit erdoor. Schep rustig zodat het mengsel luchtig blijft.
Giet het in een springvorm van 24 cm doorsnede en bak 35 à 40 minuten in een oven van 170 graden (hetelucht) of 190 graden.
Doordat de eiwitten stijf geslagen zijn krijgt de taart toch iets luchtigs.
De bovenkant kun je nog afmaken met en topping of iets dergelijks.

De Mina's Bakgraag onder ons begrijpen meteen dat je een dergelijke consistentie niet, ik herhaal niet, moet bakken in een muffinbakplaat, doordat de binnenkant een beetje vochtig blijft krijg je het er dus met geen mogelijkheid uit! Er staat niet voor niets springvorm eigenwijs mens.
Na deze ontdekking draaiden alle raderen in mijn inmiddels in 'Wat nu'  staat verkerende hoofd op volle toeren.
In de koelkast bevond zich nog de kom met een  restant chocomengsel, genoeg voor een bodem. Kleine springvorm gepakt van 20 cm doorsnede, gevuld en hup de oven in. Na het bakken af laten koelen.

Gelukkig had ik ook nog:
Klein bekertje slagroom van 125 ml - 200 gram roomkaas - 1 reep chocolade van 70% (bedoeld om glazuur mee te maken).

Dus heb ik:
De chocolade gesmolten. De slagroom stijf geslagen en vermengd met de gesmolten en wat afgekoelde choco. De roomkaas smeuïg geklopt met 2 el suiker en vervolgens vermengd met het chocolade/slagroom mengsel. Dit mengsel over mijn inmiddels afgekoelde chocoladetaartbodem van ongeveer 1 cm dik gesmeerd. Een aantal vastgeplakte minitaartjes eruit gefrut en verkruimeld en vervolgens over het roomkaasmengsel verdeeld. Een nacht in de koelkast en voilá

 

Het eindresultaat, voor de foto's gaan overigens alle credits naar dochterlief, was heerlijk, machtig maar heerlijk. Vader blij, wij blij, ik naast blij ook opgelucht. Geblunder aan de ene kant, weer diverse ontdekkingen aan de andere kant. Eén heel belangrijke: 

Denk na bij wat je doet!

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er gewoon goed en lekker uit Els. Je hebt gewoon weer een nieuw recept ontwikkeld hahaha.

Eetlust zei

Ja goed he :) En dat op zomaar een zaterdagmiddag hahaha. Het was me wat!

Iris zei

Hij ziet er heelijk uit.

Eetlust zei

Gelukkig smaakt ie ook zo :) En daar was ik heel blij mee!

Anoniem zei

Oh.... wat kun je je dan knullig voelen hè...!?

Maar het eindresultaat ziet er super lekker uit zeg! :) Dat doe je dan toch maar even! :)

Eetlust zei

Zo zeg... echt wel. Toch gewoon doen terwijl je je realiseert dat.. enfin. Dat je dan kunt omschakelen is inderdaad errug fijn :)

hobbyloes zei

Supergoed opgelost, de taart ziet er geweldig lekker uit, je zou er zo in bijten !!
Ook een chocoholic.

Eetlust zei

Dank je wel!Was ook blij met het uiteindelijke resultaat maar hoop wel dat ik voorlopig geen blunders meer hoef te melden :)

Es zei

Hahahhahaaa
Wat een toestand... Maar dus wel een nieuw goed recept gefreubeld!

Eetlust zei

Ja, ik was weer eens heerlijk bezig haha. Kan voorlopig geen chocolade meer zien :)

Gereons Eatery & Winery zei

Els,

Ik vind deze blog briljan. Je pleidooi voor nadenken in de keuken! En tijdens het bakken. Super ACBM

Groet
Gereon

Eetlust zei

Dank je Gereon! En laat het een les voor iedereen zijn :)