dinsdag 15 januari 2013

Maaltijdsoep met rundvlees, paprika, kievitsbonen en aardappel

Eigenlijk zou ik het ook een goulashsoep kunnen noemen, maar durf niet zo goed voor je het weet krijg je allerlei varianten om je oren gesmeten van de enige echte goulashsoepen. Daarom deze lekkere mond vol en het dekt meteen de lading, fijn toch die duidelijkheid.
Het is een goed soeppie voor deze witte winterse dagen, uren zachtjes sudderen en stoven. Je krijgt het er warm van tot in je tenen. Het is jammer dat ik mijn gevederde vrienden niet kan verblijden met een bordje vol geur en kleur. Mevrouw Merel wachtte vanochtend al op me, haar verenkleed opgepompt als een michelinmannetje. Zodra ik de deur open komt ze laag over de grond aangevlogen, wacht nog even op gepaste afstand maar het ontbijt is verleidelijker dan mijn aanwezigheid.



Je hebt nodig:
2 rode paprika's - 2 uien - ongeveer 350 gram stoofvlees - 150 gram spekblokjes - 1 teentje knoflook - 6 aardappels - blikje kievitsbonen ( gedroogde kan uiteraard ook,, dan even nacht laten weken) - blikje tomatenpuree - 1 el paprikapoeder - 1/2 tl cayennepeper - 1 tl karwijzaad - 1 liter runderbouillon.- 200 ml rode wijn -zure room (optioneel)

Zo maak je het:

Verwarm een grote soeppan en bak hierin op laag vuur de spekblokjes uit. Olie of boter toevoegen hoeft niet, het vet van het spek doet zijn werk.
Snij ondertussen het vlees in kleine stukjes. Snij de uien en de paprika's in niet te kleine stukjes. Uiteraard eerst even zaadlijsten van de paprika's verwijderen . Snipper de knoflook.
Zodra ze uitgebakken zijn schep je de helft van de spekblokjes uit de pan..
Voeg nu het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg uien, knoflook en paprika toe, bak even mee.
Bestrooi met de paprikapoeder en cayennepeper en hussel even om. Schep de tomatenpuree erbij en laat alles een minuutje of 10 zachtjes sudderen.

Trek een fles wijn open en giet 200 ml in de pan, zachtjes paar minuten laten koken. Bouillon toevoegen, roeren, deksel op pan en op laag vuur  4 uur stoven, langer mag ook. Het vlees is dan boterzacht.
Schil de aardappels, snij ze in gelijke niet te kleine stukken en voeg ze 45 minuten voor je gaat eten toe samen met 1 tl karwijzaad en de uitgelekte kievitsbonen. De aardappels sudderen lekker mee maar vallen niet uit elkaar.
Bak de over gebleven spekblokjes nog even zachtjes in een aparte pan tot ze warm en weer krokant zijn

Verdeel de soep over voorverwarmde borden, strooi er wat spekblokjes over en serveer de zure room er apart bij. .
Eet smakelijk!


Geen opmerkingen: