Zo'n 20 jaar geleden werden wij op een terras aan de Franse kust verrast door mosselen met anijszaadjes plus een scheutje pernod, wat een explosie was dat. De kleine mosseltjes in Frankrijk waarderen wij trouwens zeer, smaakvol en sappig. Erg jammer dat je in Nederland meestal alleen de keus hebt uit large of extra large, ik meen me te herinneren dat je jaren geleden ook nog M kon kopen maar die kom ik niet meer tegen.
Er zijn variaties genoeg te verzinnen om mosselen te kruiden, deze is momenteel favoriet.
Op voor je het weet! |
Je hebt nodig voor 4 personen:
4 kilo mosselen - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 1 kleine venkelknol - 1 à 2 Spaanse pepers - 1 el gedroogde peterselie - scheutje droge witte wijn.
Zo maak je het:
- Vul de gootsteen met koud water en laat de mosselen erin glijden. Ondanks dat ze al gesorteerd zijn spoel ik ze toch altijd even.
- Snipper ui en knoflook, verwijder zaadjes uit de spaanse peper(s) en snijd in smalle stukjes.
- Snijd de achterkant van de venkelknol eraf, plus de buitenste schil, snijd in reepjes, daarna in stukjes.
- Hussel de groente door elkaar met de gedroogde peterselie.
- Controleer de mosselen zorgvuldig! Schelpen die kapot zijn gooi je weg. Mosselen die een stukje openstaan tik je even op de rand van de gootsteen, gaan ze dicht dan kun je ze gebruiken anders weggooien. Mosselen die wijd openstaan gooi ik sowieso weg, 9 van de 10 x zijn die niet goed.
- Pak 2 grote pannen en vul ze ieder tot de helft met de mosselen, verdeel over iedere pan een kwart van de groentemix. Vul aan met de rest van de mosselen en verdeel de rest van de groente erover.
- Giet een klein scheutje wijn over de mosselen.
- Zet op hoog vuur, schud ze af en toe even om tot ze open zijn.
- Zet op tafel in het gezelschap van dunne frietjes of goed brood en indien gewenst een lekker sausje.
- Mosselen die na het koken nog dicht zijn... weggooien!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten